Basisschoolkind
Geschikte media mood picture

Geschikte media

Elk kind heeft andere interesses als het gaat om media. Kies geschikte media voor je kind die passen bij de leeftijd. Zo gaat een kind van 4 tot 6 jaar anders om met games en tv-programma’s dan een kind van 6 tot 9 jaar of 9 tot 12 jaar.

Wat vindt je kind zelf leuk?

Eigenlijk is alles geschikt wat kinderen zelf leuk vinden. Zolang je maar rekening houdt met de leeftijden die Kijkwijzer, Gamewijzer  en Pegi aangeven.

Blijf erover praten

Blijf veel praten met kinderen over wat ze zien, wat ze leuk vinden en waarom. Dan ben jij de eerste die het merkt als er iets niet goed gaat. Als je kind bijvoorbeeld bang is door iets wat hij of zij gezien heeft. Of als je kind vervelend contact heeft gehad met iemand via internet of mobiele telefoon.

Tips: geschikte media voor basisschoolkinderen

  1. Een topper is Minecraft. Dit is een uitdagende, leerzame game waarin je virtuele werelden bouwt. Veel kinderen spelen het op een tablet.
  2. Vergeet met alle moderne media de boeken niet. Kinderen willen nog wel lezen, maar vinden gamen of tv-kijken vaak makkelijker. Daarom hebben ze vaak iets meer hulp nodig om ook nog een mooi boek te kiezen. Blijf voorlezen; bijna alle kinderen vinden dat nog fijn.
  3. Vraag op school om tips. Er komen steeds weer nieuwe leerzame apps, games en tools. Bijvoorbeeld om zelf games te maken van filmpjes. Kinderen vanaf 9 jaar kunnen hier thuis ook creatief mee aan de slag.
  4. Ook kun je in de bibliotheek om tips vragen. Ook daar geven ze  informatie over het gebruik van tablets en apps. Je kunt er vaak ook dingen uitproberen.
  5. Meer tips vind je op de websites van Kennisnet.nl en MijnKindOnline.nl.