Basisschoolkind
Gezond gewicht mood picture

Gezond gewicht

Een gezond gewicht is belangrijk voor je kind. Het is belangrijk voor de lichamelijke gezondheid, maar ook voor de psychische en emotionele gezondheid van je kind. Een gezond gewicht geeft je kind zelfvertrouwen.

Gezond eten

Alles wat kinderen eten heeft invloed op hun gewicht en gezondheid. Het is daarom vooral belangrijk dat je kind gezond eet en niet te veel snoept. Als je kind trek heeft, kun je beter een boterham geven dan een patatje. Kijk ook uit met extraatjes. Bewaar die liever voor speciale momenten. Een appel of een banaan als tussendoortje is bijvoorbeeld beter dan een chocoladereep of ander snoep.

Jij bent het voorbeeld voor je kind. Laat je kind zien dat jij ook kiest voor water als je dorst hebt en eet zelf ook gevarieerd. Drie gezonde maaltijden per dag en gezonde tussendoortjes, dat zijn gezonde eetgewoonten. Die helpen jou en je kind om een gezond gewicht te houden.

In dit filmpje van het Voedingscentrum zie je hoe je afspraken over eten maakt met je kind. Dat kan al vanaf 4 jaar.

De youtube video wordt niet getoond omdat de cookies niet zijn geaccepteerd. Ga naar https://www.youtube.com/embed/FYdtO7lNzs0?si=FX_pKglpKktlZz0B om hem alsnog te bekijken.

Bewegen is goed voor een gezond gewicht

Voor een gezond gewicht is het belangrijk dat je kind elke dag minstens een uur flink beweegt. Het is goed om dagelijks buiten te spelen en lopend of met de fiets naar school of vriendjes te gaan. Daarnaast kun je je kind aanmoedigen een sport te gaan doen, zoals voetbal, turnen, basketbal, honkbal, tennis of zwemmen. Overleg met je kind wat een leuke sport is. Informeer ook eens bij sportverenigingen naar kennismakingscursussen of proeflessen.

Wil je weten of je kind genoeg beweegt? Doe de test op Beweegrichtlijnentest.nl van het Kenniscentrum Sport & Bewegen. Je ziet meteen waar nog kansen liggen om je kind elke dag meer te laten bewegen.

Goed slapen helpt bij een gezonde leefstijl

Als we het over het krijgen en houden van een gezond gewicht hebben, denk je als eerste aan gezond eten en voldoende bewegen. Maar er hoort meer bij een gezonde leefstijl. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je kind voldoende slaapt. Maak daar afspraken over met je kind: hoe laat gaat je kind doordeweeks naar bed? En in het weekend? Pak slaapproblemen aan. Met voldoende nachtrust voelt je kind zich fitter.

Body Mass Index

De Body Mass Index (BMI) is een berekening die laat zien of je een gezond gewicht hebt. Je kind heeft een gezonde BMI als de verhouding tussen lengte en gewicht klopt. Voor kinderen en jongeren gelden andere BMI-waarden dan voor volwassenen. Dit is voor elke leeftijd anders, omdat je kind nog in de groei is. Je kunt de BMI berekenen op de website van het Voedingscentrum. Hier vind je ook meer tips over het gezond opvoeden van je kind.

Met de GroeiGids app kun je als ouder de groei en ontwikkeling van je kind bijhouden.