Basisschoolkind
Hoofdluis mood picture

Hoofdluis

Hoofdluis verspreidt zich makkelijk, vooral onder kinderen omdat kinderen veel met elkaar spelen en vaak bij elkaar zijn. Het maakt in principe niet uit hoe schoon je kind is, elk kind kan hoofdluis krijgen.

Hoofdluis is hardnekkig!

Het luizenprobleem grijpt snel om zich heen doordat hoofdluizen zich snel voortplanten. Ze leggen ongeveer 250 eitjes (neten) in een maand. Het is daarom belangrijk om snel iets te doen, voordat hoofdluis een hardnekkig probleem wordt en kinderen elkaar blijven besmetten.

Wat kun je zelf doen?

Luis in je haar? Kammen maar! Als je kind hoofdluis heeft, is het advies het haar gedurende twee weken dagelijks te kammen met een netenkam. Het netenkammetje is de meest vriendelijke methode voor het haar van je kind. Eventueel kan het kammen gecombineerd worden met een antihoofdluismiddel. Verder is het belangrijk om ook jezelf en anderen te controleren.

Vroeger werd aangeraden alles op 60 graden te wassen wat je kind in de voorafgaande 48 uur had gebruikt, bijvoorbeeld beddengoed, jas, kleding, sjaal, muts, knuffelberen, enzovoort. Het is ook niet nodig om de jas of tas in een plastic tas aan de kapstok op te hangen wanneer je kind op school, de kinderopvang of een club is. Dit blijkt niet nodig te zijn. Dagelijks kammen met een netenkam gedurende twee weken is voldoende.

Tips om hoofdluis te voorkomen en snel te behandelen

  • Controleer regelmatig het haar van je kind en van jezelf.
  • Breng de kinderopvang, de school, clubs en andere ouders op de hoogte.
  • Kammen en borstels ontsmetten, uitkoken of weggooien.
  • Leen ook geen kammen, borstels, mutsen of hoofddoekjes uit.

Uit onderzoek blijkt dat jongens en meisjes die gel of haarlak gebruiken iets minder vaak hoofdluis hebben dan jongens en meisjes die geen gel of haarlak gebruiken. Ook blijkt dat hoofdluis op de middelbare school bijna net zo vaak voorkomt als op de basisschool.

Filmpje: Luis in je haar? Kammen maar!
Bron: RIVM

De youtube video wordt niet getoond omdat de cookies niet zijn geaccepteerd. Ga naar https://www.youtube-nocookie.com/embed/HNkgAIxy1zo?rel=0 om hem alsnog te bekijken.

Het filmpje van het RIVM geeft uitleg over hoofdluis en hoe je hoofdluis kunt bestrijden.