Basisschoolkind
HPV-vaccinatie mood picture

HPV-vaccinatie

De HPV-vaccinatie beschermt tegen bepaalde vormen van kanker, zoals baarmoederhalskanker. Tot 2022 kregen meisjes een uitnodiging voor de vaccinatie in het jaar dat ze 13 werden. Nu krijgen alle kinderen – ook jongens dus – in het jaar dat ze 10 worden een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie. Deze vaccinatie zit in het Rijksvaccinatieprogramma en is dus gratis.

Besmetting met HPV

HPV is de afkorting voor het ‘humaan papillomavirus’. Dit virus wordt meestal tijdens seks overgebracht. Huidcontact in de schaamstreek is voldoende, maar besmetting kan ook gebeuren via de huid van de handen en vingers. Meisjes lopen het risico baarmoederhalskanker te krijgen, jongens peniskanker. Ook andere vormen van kanker komen voor, zoals in de vagina, anus, mond of keelholte.

Ieder jaar krijgen bijna 1000 vrouwen en 500 mannen kanker door HPV. Het vaccin beschermt hiertegen.

HPV komt veel voor

Zeker 80 procent van de mensen (met seksuele contacten) heeft wel eens een HPV-infectie gehad. Meestal verdwijnt het virus vanzelf weer uit het lichaam, maar soms niet. Er zijn geen medicijnen tegen. Het virus kan cellen aantasten, bijvoorbeeld in de baarmoederhals en zo kan kanker ontstaan. Vanaf de besmetting duurt het meestal 15 jaar of langer voordat iemand de ziekte krijgt.

Wanneer krijgt mijn kind de HPV-vaccinatie?

De vaccinatie is het meest effectief bij mensen die nog geen seks hebben gehad. Je kind krijgt daarom een uitnodiging in het jaar dat het 10 jaar wordt. Kinderen die de prik gemist hebben, krijgen de kans de prik in te halen als ze 14 of tussen 16 en 17 jaar zijn.

Hoeveel prikken?

De HPV-vaccinatie bestaat uit twee prikken. Tussen de twee prikken zit een half jaar. Als je kind beide prikken haalt, is het voldoende beschermd tegen baarmoederhalskanker.

Bijwerkingen

De bijwerkingen van de HPV-vaccinatie zijn te vergelijken met die van andere vaccinaties: pijn op de prikplek en pijn in de bovenarm. Dit kan wel een week duren. Soms hebben kinderen last van hoofdpijn of misselijkheid. Als je een bijwerking wilt melden, kun je dat doen via de huisarts of de Jeugdgezondheidszorg. Of je doet het rechtstreeks op de website Lareb.nl.

Meer informatie over baarmoederhalskanker en de HPV-vaccinatie kun je vinden op de website Rijksvaccinatieprogramma.nl van het RIVM.

Filmpjes

De HPV-vaccinatie wordt meestal gegeven aan een grote groep kinderen tegelijk. Je kind wordt dan uitgenodigd om naar een sporthal of andere grote locatie te komen. Om je kind daarop voor te bereiden, kun je dit filmpje laten zien:

De youtube video wordt niet getoond omdat de cookies niet zijn geaccepteerd. Ga naar https://www.youtube.com/embed/_4D1rEr_Qa8?si=jCOQSUFU-ApYlqiJ&start=5 om hem alsnog te bekijken.

Bekijk ook het filmpje over HPV:

De youtube video wordt niet getoond omdat de cookies niet zijn geaccepteerd. Ga naar https://www.youtube.com/embed/NNyjcb0QzRA?si=nyfCINtp9Xl5vGZd om hem alsnog te bekijken.