Basisschoolkind
In de auto mood picture

In de auto

Is je kind kleiner dan 1.35 meter, dan ben je wettelijk verplicht het in een kinderautostoel te vervoeren. Wanneer je kind groter is dan 1.35 meter, mag je een autogordel gebruiken. Zit de autogordel nog te hoog en snijdt het in de hals? Blijf je kind dan nog in een kinderautostoel vervoeren. Bekijk op Kinderveiligheid.nl welke autostoel bij jouw kind past.

Kinderautostoel voorin of achterin?

Neem je kind het liefst mee in een autostoel op de achterbank. Dat is de veiligste plek. In de wet staat dat je een kinderautostoel ook voorin mag plaatsen. Zet de passagiersstoel dan zo ver mogelijk naar achteren. Kinderen krijgen anders de airbag met een te harde klap tegen zich aan. Kijk op Kinderveiligheid.nl voor meer informatie.

Autogordel om

Is je kind langer dan 1,35 meter? Dan moet het zowel voor- als achterin een gordel om. Voor je kind kan het dragen van een gordel vervelend zijn. De gordel kan in de huid snijden. Koop gordelbeschermers om dit te voorkomen of blijf je kind nog in de kinderautostoel vervoeren. Daarnaast is het altijd verstandig je kind in de gaten te houden door af en toe in de spiegel te kijken.

Meer regels voor vervoer in de auto

  • Vervoer je af en toe kinderen van anderen (ouder dan 3 jaar), dan is een kinderautostoel niet verplicht. Kinderen moeten achterin wel een gordel om als ze met iemand anders meerijden. Probeer, als het kan, wel een kinderautostoel te regelen en te gebruiken.
  • Het is verboden het schuine deel van een driepuntsgordel achter het lichaam langs te leiden. Dat is onveilig. Is het kind nog niet lang genoeg waardoor de gordel in de hals snijdt, dan is een goedgekeurde zittingverhoger de oplossing.
  • Bij de jeugdgezondheidszorg kun je vragen stellen over het veilig vervoeren van kinderen.

De wettelijke regels kun je nalezen op  Kinderveiligheid.nl.

Zitverhoger in de auto

Een kinderautostoel met rugleuning beschermt je kind beter bij botsingen van de zijkant. Kies dus liever daarvoor. Wil je je kind toch op de zitverhoger (kinderautostoel zonder rugleuning) vervoeren? Gebruik deze pas als je kind zwaarder is dan 22 kilo én groter dan 1.25 meter.

Nooit op schoot in de auto

Laat je kind in de auto nooit bij jou op schoot zitten. Dat is gevaarlijk. Je kunt het onmogelijk vasthouden bij een botsing! Het is het veiligst om een kind te vervoeren op de achterbank in een goedgekeurde kinderautostoel of vastgezet met een driepuntsgordel.

Lange autorit

De reis naar een vakantiebestemming kan lang duren. Tijdens een lange autorit is het verstandig regelmatig pauze te nemen, zodat je kind de benen kan strekken.

Slapen

Als je kind in de auto slaapt, kun je het beter niet alleen laten. Zoek als het warm is een parkeerplaats in de schaduw en draai de raampjes open. De temperatuur in een auto kan snel oplopen. Wil je je kind laten slapen, blijf dan altijd een oogje in het zeil houden.

Goed ventileren

Zorg tijdens het rijden voor voldoende frisse lucht. Zet een raam open of doe de ventilatie aan.