Basisschoolkind
Jaloers gedrag mood picture

Jaloers gedrag

De meeste kinderen zijn wel eens jaloers. Dat hoort bij de emotionele ontwikkeling. Jaloezie uiten is dan ook geen teken van een slecht karakter. Kinderen uiten jaloezie bijvoorbeeld door boosheid, de aandacht opeisen, spullen van anderen afpakken en huilen als iemand aan hun spullen komt.

Dat wil ik ook!

Andere kinderen hebben soms iets wat je kind ook wel zou willen hebben, zoals mooie kleding en leuk speelgoed. Je kunt je kind natuurlijk niet alles geven wat het maar wenst. Daardoor zou het verwend raken en zo leert het niet om jaloerse gevoelens te beheersen. Het is belangrijk om begrip en interesse te tonen. Zoek eventueel samen naar een (alternatieve) oplossing.

Een nieuwe baby

Jaloezie komt veel voor bij jonge kinderen die een broertje of zusje krijgen. Ze vinden het vaak moeilijk wanneer hun ouders de baby meer aandacht geven. Laat daarom duidelijk merken dat je nog net zo veel van je kind houdt als altijd. Dat kun je ook laten voelen door af en toe samen iets leuks te doen zonder dat de baby erbij is. Het is goed om kinderen te betrekken bij het nieuwe broertje of zusje, bijvoorbeeld door ze mee te laten helpen met de verzorging van de baby als ze dat willen. Benadruk de belangrijke rol die de ‘grote’ broer of zus heeft.

Delen en verdelen

Vooral binnen een gezin kunnen kinderen erg jaloers op elkaar reageren als de een iets meer krijgt dan de ander. Daarom is het verstandig om altijd een goede verdeling te maken. Je kunt hierbij ook kijken naar wat andere kinderen (zoals buurtgenootjes en klasgenootjes) krijgen en mogen. En natuurlijk is het ook belangrijk dat je kind leert om te delen.

Plekje binnen het gezin

Jaloezie ontstaat soms doordat kinderen zich bedreigd voelen. Ze maken zich zorgen om hun plekje binnen het gezin. Dat heeft niets te maken met ‘stout zijn’ of ‘expres doen’. Geef je kind extra aandacht. Zo geef je je kind een veilig gevoel en daardoor wordt het minder jaloers.

Tips

  • Toon begrip voor jaloerse gevoelens. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik begrijp best dat je jaloers was toen Jeroen al die mooie cadeaus kreeg. Jij moet nog lang wachten totdat jouw verjaardag komt, hè?’
  • Verdeel je aandacht zo veel mogelijk over je kinderen. Geef ze samen aandacht, maar ook apart van elkaar.
  • Maak duidelijke afspraken over wanneer en met wie je iets gaat doen.
  • Geef je kind positieve aandacht als het leuk bezig is. Beloon goed gedrag bijvoorbeeld met het voorlezen van een verhaaltje, of met samen spelen.
  • Behandel ieder kind op de manier die bij zijn of haar karakter en leeftijd past.
  • Laat duidelijk merken dat je kinderen allemaal uniek zijn. Daardoor leren ze dat je rekening houdt met hun verschillen.