Basisschoolkind
Koortslip mood picture

Koortslip

Een koortslip wordt veroorzaakt door een van de herpesvirussen. Het herpesvirus bestaat in allerlei varianten. Ze veroorzaken verschillende huidaandoeningen, waaronder een koortslip. Kinderen vinden de blaasjes op hun lip vaak lelijk en schamen zich er zelfs voor. Vertel je kind dat heel veel mensen dit virus bij zich dragen. Als je ziek bent of je niet lekker voelt, krijg je dan vaak een koortslip. Maar ook als je niet genoeg slaapt of stress hebt.

Rode blaasjes

Een koortslip is meestal een rood, vochtig blaasje op de lip of vlak erboven. Een koortslip kan pijnlijk zijn en ook behoorlijk jeuken. Het gaat vanzelf over in een ruime week. Bij de apotheek of drogist kun je er verzachtende crème voor kopen. De blaasjes drogen sneller in als je kind er voor de nacht zinkzalf op smeert. Als de korstjes irriteren, kan je kind er vaseline op doen. Dat voorkomt dat het eraan gaat peuteren.

Een koortslip is besmettelijk!

Alle varianten van het herpesvirus zijn besmettelijk als de klachten zich voordoen, een koortslip dus ook. Zolang de blaasjes en korstjes zichtbaar zijn, mag je kind geen glazen, bekers of bestek delen met anderen. En niet knuffelen en zoenen! Leg je kind uit dat een koortslip voor baby’s heel gevaarlijk kan zijn. Je kind kan beter even uit de buurt van baby’s blijven.

Een koortslip voorkomen?

Gezond leven voorkomt veel koortslippen. Dat wil zeggen: gezond en gevarieerd eten en genoeg slapen. Waarschijnlijk helpt het ook om uit de zon te blijven.

Heb je zelf een koortslip, was dan je handen extra goed voor je je kind oppakt of aanraakt. Heeft je kind jouw mond aangeraakt, was dan ook de handen van je kind.

Meer informatie over koortslip

Op de website Thuisarts.nl vind je duidelijke informatie over een koortslip en ook informatie over andere mondaandoeningen.