Basisschoolkind
Leren schrijven mood picture

Leren schrijven

Als peuter maken veel kinderen al krabbels op papier. Dat is een eerste stap in het leren schrijven. Voordat ze in groep 3 echt leren schrijven, kunnen de meeste kinderen de eerste letter van hun naam al schrijven.

Schrijven op school

Op de meeste basisscholen leren kinderen letters schrijven vanaf groep 3. In groep 1 en 2 doen kleuters al werkjes, die voorbereiden op het leren schrijven. Hier leren ze bijvoorbeeld ook al hoe je een pen of potlood goed vasthoudt. En dan is het vooral veel oefenen. Jonge kinderen tekenen met bewegingen vanuit hun schouder en elleboog. Als je kind 6 jaar is, moeten de bewegingen van de pen of het potlood komen vanuit de pols en vingers.

Links- of rechtshandig schrijven

Het is belangrijk om op te letten of je kind links- of rechtshandig is. Je kunt je kind dan aanmoedigen om vooral die hand te gebruiken bij schrijven, tekenen, knutselen en eten.

Linkshandige kinderen krijgen op school andere aanwijzingenvoor bijvoorbeeld het vasthouden van een potlood of pen en het neerleggen van het papier. En bij een linkshandig kind kan beter geen ander kind aan de linkerkant zitten, behalve als dat kind ook linkshandig is.

Hoe kun je je kind helpen bij het leren schrijven?

  • Haal verschillende materialen in huis waarmee je kind kan schrijven en tekenen: een potlood, kleurpotloden, wasco, stempels, sjablonen, een liniaal, schriften en verschillende soorten papier.
  • Reageer positief op pogingen tot schrijven. Het is niet erg als het nog niet goed gaat. Het belangrijkste is dat kinderen hun best doen en er plezier in hebben.
  • Moedig je kind ook aan om ‘verhaaltjes’ of kaartjes te schrijven. Het is niet erg als er spelfouten in zitten.
  • Misschien vindt je kleuter het al leuk om schrijven te oefenen. Je kunt voordoen hoe je rechte, schuine en kromme lijnen kunt tekenen, en lussen, krullen, cirkels en driehoeken. Dat kan het best met een potlood, maar een pen mag natuurlijk ook.
  • Je kunt erop letten dat je kind het potlood goed vasthoudt: 2 cm boven de punt als je kind rechtshandig is, en 3 cm boven de punt voor linkshandigen. Let er ook op dat je kind het potlood niet te krampachtig vasthoudt.
  • Is je kind tussen de 8 en 12 jaar oud en schrijft hij of zij graag verhaaltjes? Dan vindt je kind een cursus typen vast leuk.