Basisschoolkind
Sociale vaardigheden mood picture

Sociale vaardigheden

Sociale vaardigheden zijn belangrijk in het leven. Je kind moet leren rekening te houden met anderen, zich aan regels te houden en op zijn beurt te wachten. Je kind moet leren delen, samenspelen en nog veel meer. Om dat te kunnen, moet je kind leren om zijn eigen gevoelens en de gevoelens van anderen te zien, te begrijpen en ermee om te gaan.

Sociale vaardigheden van kleuters

Vanaf 4 jaar merkt je kind steeds beter de verschillen en overeenkomsten op tussen mensen. Je kleuter leert langzaamaan meevoelen met anderen. Op kleuterleeftijd lukt dat vooral als het andere kind ongeveer dezelfde gevoelens heeft als hij of zij zelf. Je kind vindt het prettig om met andere kinderen te spelen en vrienden te maken. Hierdoor leert je kind omgaan met conflicten, met regels en leert het om te delen. Je kind begint nu te praten over hoe hij of zij zich voelt.

Steeds beter omgaan met gevoelens

Tussen vier en twaalf jaar wordt je kind steeds zelfstandiger. Je kind kan steeds beter zijn dagelijkse activiteiten zelf doen. Maar jij als ouder bent nog steeds de belangrijkste persoon om je kind emotioneel en sociaal te ondersteunen. Een goede band tussen jou en je kind geeft je kind zelfvertrouwen.

In de basisschoolperiode leert je kind omgaan met andere kinderen. Dit is een belangrijke periode. Het helpt dat je kind zich steeds beter kan verplaatsen in de gevoelens, wensen en situaties van anderen. Kinderen die een goede band met hun ouders hebben, kunnen meestal goed omgaan met hun eigen gevoelens. Dat komt omdat ze weten dat ze met hun boosheid of verdriet altijd bij hun ouders terecht kunnen.

Hoe help je je kind sociale vaardigheden ontwikkelen?

Geef je kind warmte en de volle aandacht. Praat met je kind en neem de tijd om samen dingen te doen. Door positief te reageren, zoals met een knuffel, een compliment of een kleine beloning, moedig je je kind aan. Je kind voelt zich zo gewaardeerd en gezien. Dat helpt je kind om ook lastige dingen aan te pakken. Steun je kind door rekening te houden met wat hij of zij wil en geef je kind de kans om veel te ontdekken.

Neem de tijd om stil te staan bij de gevoelens van je kind. Je kind heeft jou nodig om te ontdekken wat hij of zij voelt in verschillende situaties. Je jonge kind heeft jou nodig om te leren hoe je gevoelens als boosheid, angst en verdriet op een handige manier laat merken. Zo maak je verbinding met je kind. Je kind voelt zich begrepen en voelt zich veilig en geborgen bij jou.

Je kunt ervoor zorgen dat je kind met andere kinderen kan samen spelen. Het is fijn als je kind spelenderwijs sociale vaardigheden leert buiten je gezin.

Regels en afspraken

Opgroeiende kinderen hebben behoefte aan afspraken en regels. Regels geven je kind duidelijkheid en een veilig gevoel, ook al gaat je kind misschien protesteren. Je geeft je kind houvast door leiding te geven. Het is belangrijk om op een liefdevolle manier consequent, voorspelbaar en duidelijk te zijn naar je kind. Daardoor krijgt je kind steeds meer vertrouwen.