Basisschoolkind
Stress mood picture

Stress

Stress is een ander woord voor spanning. Iedereen heeft wel eens last van stress, jonge kinderen ook.

Gezonde stress?

Stress is een soort spanning, die positief maar ook negatief kan zijn. Voor het eerst naar school is voor veel kinderen spannend. Ook een verjaardagsfeestje kan spannend zijn en het houden van een spreekbeurt. Dat is normaal. Stress zorgt er dan voor dat je kind geconcentreerd is en oplet. Als de spannende gebeurtenis voorbij is, wordt de stress weer minder.

De spanning wordt ongezond als het te lang duurt en je kind zich niet goed kan ontspannen. Bekijk of je kind er last van heeft bij dagelijkse dingen. Denk daarbij aan niet meer kunnen slapen, opeens weer gaan bedplassen of angst om met andere kinderen te spelen. Kinderen met stress kunnen prikkelbaar zijn en snel boos worden. Sommige gaan dingen stuk maken of spijbelen van school.

Oorzaken van stress

Stress bij jonge kinderen kan komen door sommige gebeurtenissen. Zoals bijvoorbeeld een ziekenhuisopname, een huisdier dat doodgaat, of een verhuizing. Het kan ook komen door situaties als armoede, een broertje of zusje krijgen, ouders die gaan scheiden, gepest worden, een ouder die lang ziek is, of een ouder met een psychische ziekte of verslaving. In het laatste geval kunnen kinderen hulp krijgen via  Koppkvo.nl. De website oudervanmijnouders.nl is speciaal voor kinderen van ouders met een (licht) verstandelijke beperking.

Stress komt ook als er hoge eisen aan kinderen worden gesteld. Bijvoorbeeld als je kind de beste wil zijn. Misschien heeft je kind leerproblemen. Of zit de agenda van je kind wel erg vol met sport en clubjes na school.

Omgaan met stress

De ene gebeurtenis of situatie levert meer stress op dan de andere. En het ene kind kan er beter mee omgaan dan het andere kind. In de basisschoolleeftijd kunnen kinderen door hun ontwikkeling steeds beter omgaan met stress. Ook steun van mensen om zich heen helpt een kind natuurlijk om te gaan met dingen die voor stress zorgen.

Hoe kun je je kind helpen bij stress?

  • Het helpt kinderen als je als ouder het goede voorbeeld geeft in moeilijke situaties. Laat zelfvertrouwen en verstand zien als je zelf in een spannende situatie zit. Leg in begrijpelijke taal uit hoe je dat gedaan hebt.
  • Wees optimistisch. Natuurlijk zonder het verdriet of de angst van je kind te negeren; die mag er gewoon zijn.
  • Probeer je eigen zorgen en emoties niet op je kind te laten drukken. Praat daarover met andere volwassenen.
  • Help je kind begrijpen waarom zij of hij spanning voelt. Zoek samen naar manieren om rustig te worden.
  • Een paar keer diep in- en uitademen op het moment van spanning kan al helpen.
  • Zorg voor rust op stressmomenten. Is je kind bijvoorbeeld nerveus voor school, houd de ochtend dan rustig. Sta wat eerder op, zodat aankleden en ontbijten geen stressmoment worden.
  • Geef je kind aandacht. Het is belangrijk tijd door te brengen met je kind. Maak elke dag een praatje om te ontspannen of doe samen een spelletje.
  • Misschien is een cursus kinderyoga of mindfulness voor kinderen iets voor jouw kind.
  • Zorg goed voor jezelf als ouder, ontspan, sport en eet gezond. Ook dat is het goede voorbeeld geven van omgaan met stress.