Basisschoolkind
Uitdagend spelen mood picture

Uitdagend spelen

Skaten, in bomen klimmen, stoeien en op ontdekkingstocht langs de slootkant. Het zijn allemaal dingen die kinderen leuk en spannend vinden. Maar er zitten risico’s aan. Hoe geef je je kind de vrijheid om uitdagend, dus risicovol, te spelen?

Je kind beschermen tegen gevaar of loslaten?

Als ouder wil je het beste voor je kind. Je wilt je kind beschermen tegen gevaar. Misschien ben je bang dat je kind zich bezeert. Je wilt voorkomen dat je kind in een gevaarlijke situatie terechtkomt. Maar je kunt ook té voorzichtig zijn. Natuurlijk moet je je kind tegen te grote risico’s beschermen, maar een bult of een schaafwond is vaak helemaal niet erg.

Wat is uitdagend spelen?

Uitdagend spelen en risicovol spelen is spannend, uitdagend en avontuurlijk. Je kind verlegt de eigen grenzen en leert angst overwinnen. De meeste kinderen vinden dat leuk. Ze voelen opwinding en spanning. Bovendien zijn ze trots, als ze iets hebben gedaan dat ze eerst niet durfden. Risicovol spelen kan op allerlei manieren.

  • Spelen met snelheid, bijvoorbeeld skaten.
  • Spelen op hoogte, bijvoorbeeld in bomen klimmen.
  • Spelen met gevaarlijke voorwerpen, bijvoorbeeld een hut bouwen met hamers en spijkers.
  • Spelen uit het zicht van de ouders, bijvoorbeeld op ontdekkingstocht gaan.
  • Spelen op gevaarlijke plekken, bijvoorbeeld aan de slootkant. Zorg ervoor dat je dan als ouder wel toezicht houdt.
  • Trek- en duwspellen, bijvoorbeeld touwtrekken.

Waarom is risicovol spelen goed voor je kind?

Het woord zegt het al: risicovol spelen is niet zonder risico’s. Je kind kan zich bezeren. Maar het is ook goed voor je kind.

Wat kun jij doen om je kind te helpen bij uitdagend spelen?

Wil jij je kind wat uitdagender laten spelen? Probeer dan een goed evenwicht te vinden tussen vrijheid geven en beschermen. Dat kun je gewoon opbouwen en proberen. Kijk naar wat je kind leuk vindt en wat hij of zij al kan. De meeste kinderen kunnen gevaar best goed inschatten en weten wat ze al kunnen. Neem eens wat meer afstand en bedenk: wat kan er gebeuren? Natuurlijk kun je ingrijpen als je bang bent dat je kind zich zal bezeren. Maar leg dan wel uit waarom je dat doet. Zo kan je kind ervan leren.

Denk je dat je kind nog wat moeite heeft met het inschatten van gevaar? Oefen nieuwe dingen en risicovolle situaties dan stap voor stap. Dat maakt het zelfvertrouwen van je kind groter zonder veel gevaar. Bijvoorbeeld: “Je mag tot die onderste tak proberen te klimmen en dan kijken we of je ook zelf goed naar beneden kunt komen.”

De youtube video wordt niet getoond omdat de cookies niet zijn geaccepteerd. Ga naar https://www.youtube-nocookie.com/embed/Q9dZCTt6skY?rel=0 om hem alsnog te bekijken.