Basisschoolkind
Veilig speelgoed mood picture

Veilig speelgoed

Kinderen ontwikkelen zich op allerlei gebieden door te spelen. Spelen kan op allerlei manieren, met en zonder speelgoed. In de speeltips lees je hier meer over. Speelgoed moet in Nederland veilig speelgoed zijn en dus aan hoge veiligheidseisen voldoen. Koop je speelgoed online, weet dan dat webshops in de EU-landen zich aan Europese regels moeten houden. Koop je iets in een webshop van buiten de EU-landen, dan worden er andere eisen aan het speelgoed gesteld. Je weet dan niet hoe veilig het speelgoed is.

Veilig speelgoed herkennen

Speelgoed, dat aan de Europese eisen voldoet kun je herkennen aan de zogenoemde CE-markering. Toch weet je met deze markering niet dat het speelgoed altijd helemaal veilig is. Bekijk speelgoed daarom altijd heel goed. Voordat je het koopt en ook regelmatig als je kind ermee heeft gespeeld.

Wil je weten waar je op moet letten of het veilig speelgoed is? Kijk op Kinderveiligheid.nl.

Wil je meer weten over schadelijke stoffen die kunnen zitten in bijvoorbeeld vingerverf, slijm of speelzand? Kijk op Waarzitwatin.nl.

Ongelukjes met speelgoed

Al let je nog zo goed op bij het kopen van veilig speelgoed, toch kan er iets mis gaan. Het kan gebeuren dat je kind iets inslikt, iets in het oor of de neus stopt of zich ergens aan snijdt. Of je kind bezeert zich tijdens het buitenspelen of bij handvaardigheid thuis of op school. Uitdagend spelen is goed voor je kind. Natuurlijk blijf je erbij als je kind met gereedschappen werkt. Maar een ongelukje zit in een klein hoekje. Bij kleine schaaf- en snijwonden kan een pleister plakken al voldoende zijn. Vertrouw je het niet, ga dan naar je huisarts.