Basisschoolkind
Weerbaarheid mood picture

Weerbaarheid

Kinderen die zelfvertrouwen hebben zijn vaak ook weerbaar(der). Kinderen die weerbaar zijn durven voor zichzelf op te komen. Ze durven ook steun of hulp  te zoeken. Om weerbaar te zijn moet je kind zichzelf belangrijk genoeg vinden.

Wat is weerbaar zijn?

Weerbare kinderen weten wat ze wel en niet willen. Ze zorgen ervoor dat er geen dingen gebeuren die ze niet willen. Ze herkennen gedrag bij zichzelf en bij anderen en weten hoe ze daarop moeten reageren. Daarnaast kan een weerbaar kind aangeven waar zijn of haar grenzen liggen. Een weerbaar kind kan achter de eigen mening staan en kan hulp zoeken wanneer hij of zij die nodig heeft.

Om weerbaar te zijn moet je zelfvertrouwen hebben. Dat helpt bij uit jezelf ergens aan beginnen, vrienden maken, ruziemaken en ruzie goedmaken.

Help je kind weerbaarder worden

Hoe weerbaar je kind is, hangt af van zijn of haar aanleg en karakter. Probeert je kind bijvoorbeeld makkelijk iets nieuws of maakt hij of zij makkelijk nieuwe vrienden? Kan het ruzies weer goedmaken?

Je kunt je kind helpen om weerbaarder te worden.

  • Vertel je kind regelmatig waar het goed in is.
  • Geef regelmatig complimentjes.
  • Probeer je kind aan te moedigen om over gevoelens te praten en luister goed.
  • Je kind kan zelf heel veel. Laat zien dat je daar vertrouwen in hebt.
  • Moedig je kind aan om zelf oplossingen te vinden.
  • Leg uit dat je kind eigen grenzen kan stellen. Vertel dat het goed is dat hij of zij zich daar zelf ook aan houdt.
  • Doe af en toe iets nieuws met je kind. Moedig je kind aan om mee te doen en geef complimenten als het goed gaat.
  • Bereid je kind voor op nieuwe dingen. Leg uit wat er gaat gebeuren en stel hem of haar gerust.
  • Geef je kind een compliment als hij of zij contact probeert te maken met andere kinderen.
  • Sporten als judo of dans maken je kind meer bewust van zijn of haar lichaam. Dat helpt om steviger in je schoenen te staan.
Hoe kun je jouw kind helpen meer zelfvertrouwen te krijgen en weerbaarder te worden? Fiona geeft je tips in dit filmpje:

De youtube video wordt niet getoond omdat de cookies niet zijn geaccepteerd. Ga naar https://www.youtube-nocookie.com/embed/OoWOq3KIqiI?rel=0 om hem alsnog te bekijken.

Weerbaar zijn en pesten

Kinderen die minder weerbaar zijn lopen meer risico om gepest te worden. Dit heeft te maken met het zelfvertrouwen en het zelfbeeld van je kind. Kinderen die minder stevig in hun schoenen staan, zijn een makkelijker slachtoffer voor pesters. Hoe kun je je kind helpen?

Allereerst is het natuurlijk goed om de hulp in te schakelen van school. Pesten mag niet gebeuren en de leerkracht of vertrouwenspersoon kan hier iets tegen doen.

Daarnaast kun je je kind helpen zich bewust te worden van zijn eigen gedrag. Vraag bijvoorbeeld hoe je kind meestal reageert op een pester. Vraag dan hoe je kind dat anders zou kunnen doen. Bijvoorbeeld er wél iets van zeggen of juist niet reageren? Je kunt ook samen oefenen hoe je kind het anders wil doen. Zo leert je kind dat hij of zij zelf ook iets kan doen tegen het pesten.

Weerbaarheidstraining

Je kunt je kind ook laten meedoen aan een weerbaarheidstraining. Daar leren kinderen om met woorden en via lichaamstaal (houding, stemgebruik en oogcontact) te reageren op ongewenst gedrag. Ook een cursus zelfverdediging is een mogelijkheid. Vraag ernaar bij de jeugdgezondheidszorg of bij je huisarts.