Basisschoolkind
Zelfbeeld mood picture

Zelfbeeld

Een zelfbeeld is de manier waarop je jezelf ziet. Een positief zelfbeeld is voor iedereen belangrijk. Kinderen krijgen zelfvertrouwen als ze merken dat ze aardig gevonden worden.
Kinderen leren positief over zichzelf te denken door wat je als ouder tegen hen zegt. Heb je een positieve manier van opvoeden, dan krijgt je kind het gevoel dat hij of zij er mag zijn. Je kind ontwikkelt daardoor een positief zelfbeeld.

Complimenten zorgen voor een positief zelfbeeld

Als kinderen positief over zichzelf denken, heeft dit ook invloed op hun gedrag. Als je kind weet dat je zijn of haar gedrag fijn vindt, gaat hij of zij zich ook eerder prettig gedragen. Een kind met een positief zelfbeeld zal bijvoorbeeld uit zichzelf helpen met een huishoudelijk klusje. Zeg op dat moment ook dat je het fijn vindt dat hij of zij dat doet. Je kind voelt zich dan goed. Je kind  laten merken dat je zijn of haar gedrag ziet, is onmisbaar voor het opbouwen van een positief zelfbeeld.

Veel mopperen kan zorgen voor een negatief zelfbeeld

Ouders zijn voor kinderen heel belangrijk voor de vorming van hun zelfbeeld. Je hebt tenslotte samen een heel innige band. Je kind vindt jouw opmerkingen belangrijk. Hij of zij is er heel gevoelig voor, zeker als je ze vaak herhaalt.

Als je vaak op je kind moppert en weinig positieve opmerkingen maakt, kan je kind het gevoel krijgen dat hij of zij niet goed genoeg is. De kans is dan groter dat je kind een negatief zelfbeeld ontwikkelt. Ook dat heeft invloed op hoe je kind zich voelt en gedraagt.

Waaraan merk je dat je kind een negatief zelfbeeld krijgt?

Je kind:

  • trekt zich vaak terug;
  • ziet vaak tegen dingen op;
  • gaat situaties uit de weg waarin hij of zij fouten kan maken;
  • zegt regelmatig: ‘ik kan het niet’ of: ‘ik ben dom’;
  • vraagt vaak of hij of zij het wel goed doet;
  • vindt het moeilijk om complimenten te krijgen;
  • heeft moeite met kritiek. Je kind wordt dan boos of trekt zich terug;
  • doet juist opvallend stoer of grappig.

Als je een of meer van deze dingen bij je kind ziet, betekent dat niet meteen dat hij of zij een laag zelfbeeld heeft. Het is wel belangrijk om je kind wat extra positieve aandacht te geven en te werken aan het zelfvertrouwen.

Help je je kind naar een positief zelfbeeld

  • Het is goed om je kind regelmatig te vertellen welk gedrag je fijn vindt.
  • Reageer ook positief als je kind iets probeert dat lastig is, ook al mislukt het. Daarmee moedig je het zelfvertrouwen van je kind aan om het nog eens te proberen. En dan lukt het misschien wel.
  • Luister naar je kind en laat zien dat je begrijpt hoe hij of zij zich voelt. Je rot voelen en fouten maken mag. Probeer samen te bedenken hoe je kind dingen anders kan aanpakken.
  • Kijk ook vooral naar wat goed gaat en geef positieve tips als iets beter kan. Een voorbeeld: ‘Goed dat je zelf je lunchpakket hebt gemaakt. Wil je de volgende keer ook het brood opruimen?’
  • Al die kleine positieve opmerkingen slaat je kind op en daardoor krijgt het een goed gevoel over zichzelf.
Hoe kun je je kind helpen meer zelfvertrouwen te krijgen en weerbaarder te worden? Fiona geeft je tips in dit filmpje:

De youtube video wordt niet getoond omdat de cookies niet zijn geaccepteerd. Ga naar https://www.youtube-nocookie.com/embed/OoWOq3KIqiI?rel=0 om hem alsnog te bekijken.