Basisschoolkind
Zien mood picture

Zien

De ontwikkeling van het zien gaat door tot je kind ongeveer 10 jaar is. Als je kind niet zo goed ziet, zegt je kind dat soms zelf, maar niet altijd. Het kan ontdekt worden bij het oogonderzoek tussen 4,5 en 5,5 jaar bij de jeugdgezondheidszorg. Maar het kan ook dat de leerkracht op school of jij als ouder het merkt aan het gedrag van je kind. Natuurlijk is het belangrijk dat je kind goed kan zien, bijvoorbeeld voor het schoolwerk en de veiligheid in het verkeer.

Hoe weet je of je kind slecht ziet?

Er zijn signalen waaraan je kunt zien dat je kind problemen heeft met de ogen. Bijvoorbeeld als je kind:

 • met de ogen knijpt als hij of zij naar dingen in de verte kijkt;
 • dingen altijd heel dichtbij houdt om ernaar te kijken;
 • veel met de ogen knippert en knijpt om dingen te kunnen zien;
 • niet lang achter elkaar met kleine voorwerpen kan spelen of lezen;
 • veel struikelt, terwijl je kind niet onvoorzichtig is of een afwijkende motorische ontwikkeling heeft;
 • dicht bij de tv of spelcomputer gaat zitten, omdat je kind het anders niet kan zien;
 • af en toe scheel kijkt.

Maar je kunt oogproblemen ook herkennen aan leerproblemen. Bijvoorbeeld als je kind:

 • letters of woorden overslaat;
 • presteert onder het niveau dat hoort bij de leeftijd;
 • veel tijd nodig heeft voor het huiswerk;
 • letters of getallen verdraait. Dit laatste komt meestal niet door oogproblemen. Maar het is wel verstandig om eens een goed oogonderzoek te laten doen bij dit soort klachten.

Ook kan het zijn dat een kind met oogproblemen klaagt over hoofdpijn of kleuren anders lijkt te zien dan anderen. Dat laatste komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes.

Denk je dat je kind een oogprobleem heeft? Lees de informatie op Thuisarts.nl.

Beeldschermen en de ontwikkeling van de ogen

Om je kind gezond te laten opgroeien is het belangrijk dat je kind veel buiten speelt en niet te veel tijd achter elkaar voor een beeldscherm zit, zoals de tablet of telefoon. Oogartsen wijzen op het gevaar van bijziendheid. Daarom geven zij het volgende advies: kijk na 20 minuten beeldschermtijd altijd minimaal 20 seconden in de verte en speel tenminste 2 uur per dag buiten of sport. Door deze 20-20-2 regel maak je de kans op bijziendheid kleiner.

Oogcontrole op de basisschool

Tot ongeveer de leeftijd van 6 jaar wordt je kind door de Jeugdgezondheidszorg onderzocht op oogafwijkingen. Na die leeftijd is er geen standaardonderzoek meer om problemen met de ogen op te sporen. Je kunt wel altijd om een onderzoek bij de jeugdgezondheidszorg vragen.

De specialist

Wanneer je denkt dat je kind niet goed kan zien, kun je naar de jeugdarts of je huisarts gaan. Als je kind nog geen 8 jaar is, kan hij of zij doorverwezen worden naar de orthoptist of oogarts. Oudere kinderen gaan meestal naar de opticien.