Basisschoolkind
Zindelijk worden mood picture

Zindelijk worden

Je kind is zindelijk als het zelf zijn plas en poep ophoudt. Elk kind is anders en wordt dus ook anders zindelijk. Als kinderen 4 jaar of ouder zijn blijven ze overdag meestal droog. Toch gaat het bij sommige kleuters af en toe nog mis, vooral als ze druk aan het spelen zijn. In groep 1 kunnen leerkrachten vaak wel omgaan met zo’n ongelukje, maar ze verwachten eigenlijk wel dat je kind overdag zindelijk is.

Broekplassen

Om overdag droog te blijven moet een kind eerst goed leren plassen. Deze tips kunnen je hierbij helpen.

  • Voelt je kind goed of de blaas vol is? En gaat hij of zij dan ook meteen naar de wc? Uitstellen kan voor een natte broek zorgen. Stuur je kind naar de wc als hij of zij bijvoorbeeld meer dan twee uur niet geplast heeft.
  • Zorg voor regelmaat. Laat je kind op vaste tijden naar de wc gaan. Zo voorkom je dat je kind vergeet naar de wc te gaan tijdens het spelen. Kleuters kunnen zo verdiept zijn in hun spel of in een filmpje dat ze zomaar een ongelukje hebben.
  • Drinkt je kind genoeg? Een kind van 5 jaar drinkt ongeveer een liter en een kind van 8jaar anderhalve liter per dag. Probeer het drinken zo goed mogelijk te verdelen over de dag; het meest voor vier uur ‘s middags. Het is prima als je kind voor het slapen gaan nog een glaasje water drinkt. De blaas vult zich dan wel weer, maar dat is geen oorzaak voor bedplassen.
  • Leer je kind een goede zithouding. Meisjes én jongens kunnen zittend beter ontspannen op de wc en de blaas helemaal leegmaken.
  • Zorg ervoor dat je kind ontspannen op de wc kan zitten met de voeten op de grond of een krukje. Als je kind met de voeten boven de grond bungelt, is je kind meer bezig met evenwicht houden, dan met ontspannen.
  • Neem de tijd. Help je kind om zo goed mogelijk helemaal uit te plassen. Dat zorgt ervoor dat je daarna niet snel weer moet en voorkomt blaasontsteking.
  • Leer je kind om niet te persen, dan is de buik ontspannen. Vindt je kind dit lastig? Vraag hem of haar dan om zachtjes te blazen of neuriën.
  • Word niet boos bij een ongelukje. Laat je kind zelf een schone broek aantrekken en de vuile in de wasmand doen. Geef een compliment als je kind dit goed heeft geregeld.

Bedplassen

Ongeveer 15 procent van de kinderen tussen 5 en 6 jaar worden ‘s nachts niet wakker van een volle blaas en plassen dan in bed. Als ze ouder worden, verdwijnt het bedplassen meestal vanzelf. Het kan gebeuren dat je kind In een spannende tijd weer in bed plast. Bijvoorbeeld als het bijna jarig is of als Sinterklaas in het land is.

Broekpoepen

Broekpoepen is vervelend voor jou en voor je kind. Wanneer kinderen nog in hun broek poepen, hebben ze meestal last van verstopping (obstipatie). De ontlasting is dan hard en droog waardoor het poepen zeer doet. Een kind gaat dan liever niet naar de wc en houdt het op. Blijf niet tobben, maar vraag hulp bij de Jeugdgezondheidszorg of de huisarts.

Bijna 4 en nog niet zindelijk?

Als je kind 3,5 jaar is geweest en hij of zij overdag nog niet zindelijk is, is het goed om advies te vragen bij de Jeugdgezondheidszorg. Doe dat ook als je kind opeens regelmatig ongelukjes heeft.

Zeg tegen je kind geen dingen als: “Als je niet op de wc plast, mag je niet naar school.” Het bijna naar school gaan is al spannend genoeg. Maak liever het dragen van een echte onderbroek interessant. Als je kind die zelf uit mag zoeken in de winkel, is dat broekje  vast veel leuker dan de luier.

Het is belangrijk dat je je kind op school zelfstandig naar de wc kan. De leerkracht op de basisschool kan niet zomaar het klaslokaal uitlopen om met kinderen mee te gaan. Zorg dus voor broeken zonder strakke knopen of ritsen. Je kind zal ook trots zijn als hij of zij helemaal zelf naar de wc kan op school.