Groei info/baby/gezondheid en veiligheid/veiligheid in en om het huis/kleine voorwerpen inslikken
Kleine voorwerpen inslikken mood picture

Kleine voorwerpen inslikken

Jonge kinderen ontdekken de wereld door te voelen en te ruiken, maar ook door dingen in hun mond te stoppen. Je baby gaat kruipend de kamer rond en vindt regelmatig interessante dingen, zoals een knikker, een pinda, een knoopcelbatterij of een munt. Als je kind zo’n klein voorwerp inslikt, kan dit de keelholte of luchtpijp beschadigen of blokkeren. Je kind kan zich verslikken of zelfs stikken.

Verslikken in speelgoed

Voor speelgoed gelden strenge regels als het gaat om kleine onderdelen. Speelgoed bestemd voor kinderen jonger dan drie jaar mag geen kleine onderdelen bevatten. Het mag niet zo in elkaar zitten dat je er kleine onderdelen vanaf kunt trekken of dat het breekt als het valt. Kleine onderdelen zijn onderdelen met een doorsnede van minder dan ongeveer drie centimeter.

Let bij speelgoed wel goed op de batterijen die erin zitten en hoe makkelijk het is om deze er uit te halen. Kleine knoopcelbatterijen zijn makkelijk in te slikken en kunnen ernstige gevolgen hebben. Als een kind dit inslikt, kan de knoopcel in de slokdarm blijven steken en ernstige schade aanrichten. Mocht dit per ongeluk toch gebeuren bel dan 112 en geef je kind in de tussentijd regelmatig een lepel honing. Ook het inslikken van meer (kleine) magneten is erg gevaarlijk.

Meer informatie over (on)veilig speelgoed voor de allerjongsten vind je op Kinderveiligheid.nl.

Van de kinderen die in het ziekenhuis terechtkomen omdat ze iets hebben ingeslikt, heeft maar een klein deel iets van speelgoed ingeslikt. Meestal gaat het om andere kleine voorwerpen, zoals munten, magneetjes, knoopcelbatterijen of om voedsel, zoals een stukje appel.

Tips tegen verslikken

  • Houd kleine voorwerpen en kleine onderdelen, met een doorsnede van minder dan drie centimeter, buiten het bereik van je kruipende baby.
  • Zorg dat de vloer schoon is. Veeg of stofzuig regelmatig de vloer.
  • Laat geen kleine dingen slingeren op tafels, in kasten of op de vloer waar je baby bij kan.
  • Laat je baby voorzichtig wennen aan vast voedsel om te voorkomen dat hij zich verslikt.
Fiona vertelt in dit filmpje hoe je ongelukken in en om het huis zoveel mogelijk kunt voorkomen: