Groei info/baby/kraamtijd/kraamtranen
Kraamtranen mood picture

Kraamtranen

Moet je zomaar huilen als je baby een paar dagen oud is? Dat noemen we kraamtranen. Je kunt emotioneel zijn door onder andere hormonen en door de bevalling. Welke oorzaken zijn er nog meer? Moet je er iets tegen doen?

Wat zijn kraamtranen?

Vaak komen kraamtranen tussen de derde en vijfde dag na de bevalling. Het ene moment voel je je heel blij, gelukkig en vrolijk. Het volgende moment barst je in tranen uit om de kleinste dingen. Soms is het even een huilbui en voel je je daarna weer goed. Maar je kunt je ook de hele dag verdrietig en somber voelen. Misschien pieker je over van alles of lukt het (nog) niet om van je kind te genieten. Ook de zorg voor je baby kan erg wennen zijn.

Kraamtranen zijn normaal. Ze worden ook wel ’babyblues’ genoemd. Heel veel net bevallen moeders hebben er last van. Meestal is het na een paar dagen weer voorbij.

Wat zijn de oorzaken van kraamtranen?

Nu je baby is geboren verandert er opeens van alles. Al die veranderingen kunnen je emotioneel maken:

  • de veranderingen van je hormonen na de bevalling;
  • de ervaring en verwerking van de bevalling;
  • het slechte slapen en de lichamelijke pijn;
  • alle veranderingen in je gezin;
  • je verantwoordelijk voelen voor de baby.

Wat doe je tegen kraamtranen?

Misschien vind je het vervelend dat je je zo voelt, maar het is heel normaal en het hoort er allemaal bij. De kraamtijd is er om te herstellen en te wennen aan het nieuwe leven met je baby. De kraamverzorgende helpt je daarbij.

Als de tranen zomaar even komen en ook weer snel verdwijnen hoef je niets te doen.

Misschien heb je even geen zin in bezoek. Zeg dat eerlijk en laat anderen het bezoek nog even afhouden of zelfs afzeggen. Wees in ieder geval jezelf. Probeer niet de gelukkige moeder op de roze wolk te spelen, omdat je denkt dat het zo hoort.

Het kan ook dat je juist mensen in je buurt wilt hebben. Dat is ook goed. Als je je eigen gevoel volgt, knap je meestal snel weer op.

Voel je je de hele tijd somber of maak je steeds zorgen? Denk je dat je het niet goed doet of dat je het niet aan kunt om moeder te zijn? Praat erover met je partner als je die hebt. En ook met de kraamverzorgende, de verloskundige of de jeugdgezondheidszorg. Vertel hoe je je voelt en wat je nodig hebt om je beter te voelen.

Tips om weer in evenwicht te komen

  • Plan rustmomenten tussen de kraambezoeken, zeker de eerste dagen.
  • Doe overdag een slaapje, vooral als je baby ’s nachts onrustig is.
  • Eet gezond.
  • Zorg voor minder prikkels: kijk minder tv en leg je telefoon af en toe weg.
  • Deel je verhaal over je bevalling of gevoelens. Dat lucht op.

Wanneer hulp zoeken bij kraamtranen?

Ook als je na de kraamweek nog last hebt van kraamtranen hoef je je geen zorgen te maken. Heb je het gevoel dat het alleen maar slechter wordt in plaats van beter? Bel dan de verloskundige of huisarts. Bijvoorbeeld als je zoveel piekert dat je er niet van kunt slapen. Of als je gedachten krijgt waar je zelf van schrikt. Ook als je partner, de kraamverzorgende of andere mensen om je heen zich zorgen om je maken, is het goed om advies te vragen.

Depressie na de bevalling

Een enkele keer slaat een dip om in een depressie. Dat is niet iets om je voor te schamen of je schuldig over te voelen. Praat erover met je verloskundige of de Jeugdgezondheidszorg. Zij kunnen je helpen.

Kijk ook het Fiona-filmpje over de kraamtijd

De youtube video wordt niet getoond omdat de cookies niet zijn geaccepteerd. Ga naar https://www.youtube-nocookie.com/embed/rgrod-BQQhY?rel=0 om hem alsnog te bekijken.