Groei info/baby/ontwikkeling/sociaal emotionele en verstandelijke ontwikkeling/contact maken
Contact en hechting mood picture

Contact en hechting

Je kind gaat jou vertrouwen als je liefde geeft, contact maakt en goed reageert op zijn of haar behoeften. Er ontstaat dan een band tussen jullie. Dat wordt ook wel hechting genoemd.
Baby’s laten met hun ogen en handen zien wat ze willen. Kijk goed naar je baby zodat je hem steeds beter gaat begrijpen en goed kunt reageren op wat hij bedoelt.

Veilig gehechte baby

Je kind hecht zich niet alleen aan de ouders, maar ook aan andere mensen die regelmatig voor je kind zorgen. Als kinderen genoeg basisvertrouwen hebben in hun ouders of andere opvoeders, zijn ze ‘veilig gehecht’. Een veilige hechting is nodig voor een gezonde ontwikkeling. Kinderen die de juiste aandacht en zorg krijgen, voelen dat ze de moeite waard zijn en krijgen meer zelfvertrouwen. Kinderen die veilig gehecht zijn, kunnen zich ook hechten aan andere mensen en die gaan vertrouwen.

Contact maken met je baby

Praat met je baby, ook al is hij nog klein. Vertel aan je baby wat je gaat doen. Praat bij het aankleden, in bad doen en in bed leggen. Je baby vindt het heerlijk om een vertrouwde stem te horen. Hij hoorde jullie stemmen al in de baarmoeder.

Je kunt je kind troosten door rustig met je kind te praten. Zo geef je woorden aan de gevoelens van je kind. Dat helpt je kind om later op een goede manier met zijn emoties om te gaan.

Je kunt veel contact met je kind maken door het dicht tegen je aan te houden en tegen je baby te praten of een liedje te zingen. Ook het in bad doen of een babymassage zijn fijne momenten om contact te maken.

Je baby reageert op je stem, je geur en de manier waarop je hem aanraakt. Als je goed oplet, zie je ook hoe je kind reageert. Je kunt aan het gezicht van je baby zien hoe hij zich voelt. Kijkt hij blij, dan voelt hij zich goed. Kijkt hij je aan en maakt hij geluid, dan wil hij contact met jou. Op de leeftijd van ongeveer 6 weken kan een baby soms al teruglachen. Aan zijn gezicht en signalen die je baby je geeft, kun je zien hoe hij zich voelt en of hij voeding of troost nodig heeft.

Het is heel belangrijk om snel en goed op de tekenen van je baby te reageren. Dat verbetert jullie hechting.

Aandacht voor je baby

Je baby is steeds op zoek naar (oog)contact. Hij wil dan even jouw aandacht en bevestiging dat het goed gaat. Dat doet hij om zich veilig te voelen. Daarna kan hij weer verder spelen. Reageer altijd op het contact dat je baby zoekt. Als je niet reageert, omdat je bijvoorbeeld op je telefoon bezig bent, moet je kind het alleen uitzoeken. Dat is niet goed voor de hechting. Zet meldingen op je telefoon daarom uit, zet hem op ‘stil’ of leg hem ver weg als je baby wakker is. Bekijk je telefoon weer als je kind slaapt, of door iemand anders verzorgd wordt.

Elkaar nadoen

Baby’s vinden het prachtig om je na te doen. Je baby reageert op jouw gezicht en je stem. Trek maar eens een pruillip: je baby doet je misschien na. Hij vindt het ook leuk als je je wenkbrauwen optrekt. Zijn hele gezicht beweegt mee. Je baby kan snel achter elkaar verschillende gezichten trekken. Zo fronst hij en direct daarna lacht hij weer. Als hij schrikt, betrekt zijn hele gezicht.

Je baby en je stem

Je baby hoort in het begin vooral hoge tonen. Het is niet toevallig dat mensen altijd op een hoge toon tegen baby’s praten; ze reageren daar beter op. Een baby herkent bij de geboorte al de stem van zijn moeder, vanuit de tijd in de baarmoeder. Als de partner erg betrokken was bij de zwangerschap, herkent je kind vaak ook die stem.

Jouw gevoelens en jouw baby

Je baby voelt het als jij ontspannen bent. Hij voelt zich dan ook beter. Als je moe bent of verdrietig, reageert je kind daar ook op. Zo leert je baby om te gaan met gevoelens. Houd je baby dus vaak dicht tegen je aan, ook als je je niet zo goed voelt.

Als je zelf veel verdriet hebt, bijvoorbeeld na een overlijden, is het belangrijk dat je je baby laat merken dat je er voor hem bent. Als je dat moeilijk vindt, kun je vrienden of familie om hulp vragen. Er zijn ook lotgenotengroepen. Je kunt ook professionele hulp zoeken.

Nog geen (sterke) band met je baby?

Meteen na de geboorte voel je de band met je kind misschien nog niet zo sterk. Soms moet je nog wennen aan de baby en je nieuwe leven, zeker bij een eerste kind.
Wat ook mee kan spelen:

  • Na een bevalling zijn de hormonen nog aan het veranderen. En soms moeten moeders de bevalling eerst nog verwerken.
  • Als partners van de moeder heb je tijdens de zwangerschap minder contact met de baby gehad.
  • Als je baby in de couveuse ligt, is het moeilijker om een band op te bouwen.
  • Je baby huilt veel waardoor jullie moeilijker contact krijgen.
  • Je verwachtingen kunnen heel anders zijn geweest.
  • Je kunt andere zorgen hebben, bijvoorbeeld over geld of ziekte.

Wat kun je doen?

Sommige ouders voelen zich schuldig als ze nog geen sterke band voelen. Bedenk dat het meestal goed komt. Laat je gevoelens toe en probeer te begrijpen waarom je je zo voelt. Geef jezelf de tijd en zorg voor rust door een dagritme te zoeken dat goed bij jou past.

Je kunt ook hulp zoeken bij anderen. Praat bijvoorbeeld met je partner, vrienden, familie, je huisarts, verloskundige, kraamverzorgende of de Jeugdgezondheidszorg. Blijf er niet alleen mee lopen. Je hoeft je er niet voor te schamen.

Als je het gevoel hebt dat je geen contact krijgt met je baby, kan het zijn dat er iets aan de hand is. Praat erover met de jeugdarts van de Jeugdgezondheidszorg. De jeugdarts kan uitleggen wat normaal is en jullie als het nodig is verwijzen voor verder onderzoek.

In dit filmpje van KIJKEENBABY zie je hoe Sjoerd contact maakt met zijn moeder: