Veilig in bad

Je kunt een aantal maatregelen nemen om het baden van je kind nog veiliger en leuker te maken.

Let goed op bij het baden!

Houd je kind tijdens het baden altijd goed in de gaten! Zorg dat je je kind steeds kunt zien. Laat het nooit alleen, ook niet heel eventjes. Loop ook niet naar de kamer ernaast. Een peuter kan namelijk al in 10 centimeter water verdrinken. Zorg dat je alles wat je nodig hebt binnen handbereik klaar hebt staan.

Ook als een ouder broertje of zusje oplet, is je peuter niet veilig.

Hulpmiddelen voor veilig baden

  • Je kunt een antislipmatje aanschaffen. Dit voorkomt dat je kind in bad uitglijdt.
  • Als je kind zit, kan het tegen de kraan aan stoten en zich bezeren. Hiervoor zijn zogenaamde kraanbeschermers te koop, die je over de kraan kunt schuiven.

Temperatuur

Bij een temperatuur tussen de 36 en 38 graden kan je kind veilig en lekker badderen. Je kunt het best eerst het bad vullen met koud water en daarna warm water toevoegen. Meng het water met de hand zodat het overal dezelfde temperatuur heeft. Check voor alle zekerheid de temperatuur nog even met je elleboog of met een badthermometer. Dit kan brandwonden voorkomen.

Thermostaatkraan

Als je kind al kan lopen, zorg dan dat het nooit bij de hete kraan kan komen. Neem daarom liever een thermostaatkraan!

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.