Ouderschap
Co-ouderschap mood picture

Co-ouderschap

Hoe je na de scheiding samen met je ex-partner voor je kind of kinderen gaat zorgen, beschrijf je in het ouderschapsplan. Co-ouderschap is een manier waarop je samen de zorg en opvoeding van je kind voortzet na een scheiding.

Onderhoudsplicht

Als je kiest voor co-ouderschap, vul je samen de onderhoudsplicht in. De kinderen verblijven afwisselend bij de ene en de andere ouder. Beide ouders delen de zorg, opvoeding en kosten van de kinderen. Het belang van het kind staat daarbij voorop.

Wat wil je kind zelf?

Het is goed om ook aan je kind te vragen hoe het hierover denkt en wat het zelf graag zou willen. Meestal hebben jongeren hier een duidelijke mening over en is het niet verstandig om tegen hun wil in te gaan. Maak dit onderwerp daarom bespreekbaar en betrek zowel je ex-partner als je kind bij het gesprek.

Alleenstaande ouder

Je bent vanaf het moment van de scheiding wettelijk gezien een alleenstaande ouder, maar als je kiest voor co-ouderschap blijf je samen voor je kind zorgen. In de praktijk oefen je nog steeds het gezamenlijk ouderlijk gezag uit.

Afspraken maken over co-ouderschap

Bij scheidingen die niet goed verlopen en waarbij de ex-partners veel ruzie hebben, is het meestal onmogelijk om samen de zorg te dragen voor de kinderen. Co-ouderschap vereist een stabiele basis. Het is belangrijk dat je met elkaar kunt praten, dat je dicht bij elkaar woont, dat je goede afspraken maakt en dat je het belang van je kind vooropstelt. Kijk op Nibud.nl voor meer informatie.

Afspraken bij co-ouderschap:

  • de roosterafspraken en verdeling van tijd over de twee huizen;
  • de onderlinge woonafstand;
  • de taakverdeling tussen de ouders;
  • verjaardagen, vakanties en feesten;
  • regels waaraan de kinderen zich thuis moeten houden;
  • de financiën;
  • de communicatie tussen de ouders;
  • wat je doet als de situatie verandert.

Roep eventueel de hulp van een mediator in bij conflicten. Deze helpt jullie om er samen uit te komen.

Andere vormen van ouderschap

Naast het co-ouderschap kun je ook kiezen voor coöperatief ouderschap of parallel ouderschap. Over deze vormen van ouderschap lees je meer op de site van het NJI.nl.

Filmpje: Oproep van de kinderombudsman
Bron: Villa Pinedo

De youtube video wordt niet getoond omdat de cookies niet zijn geaccepteerd. Ga naar https://www.youtube-nocookie.com/embed/gAkrmuGIy48?rel=0 om hem alsnog te bekijken.

Kinderombudsman Marc Dullaert legt in dit filmpje uit hoe zinvol het is om deel te nemen aan de workshops van Villa Pinedo. Deze workshops helpen jou en je kind om zo goed mogelijk met de scheiding om te gaan.