Ouderschap
Goedbedoeld advies opvoeden mood picture

Goedbedoeld advies opvoeden

Op social media en in tijdschriften zie je tegenwoordig heel veel goedbedoelde adviezen over hoe jij je kinderen zou moeten opvoeden. Deze adviezen zijn verschillend en spreken elkaar soms zelfs tegen. Soms lees je dat je je kinderen strenger moet opvoeden, omdat het anders verwende prinsjes en prinsesjes worden. En dan moet je juist weer alleen praten en onderhandelen.

Opvoedtips kunnen onzeker maken

Opvoedadviezen suggereren dat als je ze opvolgt het wel goed komt met de opvoeding van je kinderen en met jou. Dit klopt niet, want de ontwikkeling van je kind wordt ook door veel andere factoren beïnvloed, zoals het temperament van je kind. Deze adviezen maken ouders vooral bezorgd en afhankelijk. Ook zijn ze zelden gericht op de vraag wat ouders nodig hebben om goed in hun vel te zitten.

Krachtig ouderschap

Als je goed in je vel zit, voel jij je sterk. Krachtig ouderschap heeft een positieve invloed op opvoeden en de ontwikkeling van je kinderen. Hiervoor is het belangrijk dat jij je eigen weg volgt als het gaat om de opvoeding van je kinderen en goed naar je eigen unieke kind kijkt. Om je krachtig te voelen, kun je het volgende doen:

  • Bereid je voor. Lees en praat met anderen over opvoeding, ouderschap en de ontwikkeling van kinderen.
  • Maak gebruik van (de ervaring van) anderen. Zet je sociale contacten in bij het opvoeden en de praktische en emotionele steun die je als ouder soms nodig hebt.
  • Samenwerken. Door als partners samen te werken laten jullie aan de kinderen zien dat jullie een team zijn.
  • Investeren in jezelf en je relatie. Neem af en toe tijd voor jezelf en voor je partner.