Ouderschap
Huisdieren en kinderen mood picture

Huisdieren en kinderen

Kinderen vinden huisdieren vaak leuk. Ze kunnen er een goede band mee krijgen. Meestal hebben huisdieren een goede invloed op hun ontwikkeling. Maar er zijn ook risico’s.

Er komt een baby bij

Had je al een kat of een hond voordat je kind werd geboren? Laat je dier dan vast wennen aan alle nieuwe spullen, die je in huis haalt voor de baby. Leer je dier bijvoorbeeld al dat het boxkleed niet voor het dier bedoeld is. Als je baby is geboren, laat het dier de baby dan rustig bekijken en wennen aan alle nieuwe luchtjes. Houd de baby daarbij zelf vast.
Zorg ervoor dat het huisdier niet in het babybed kan komen. De babykamer is verboden terrein voor het dier, ook als de baby daar niet is.

De invloed van dieren

Dieren kunnen je kind helpen om zich veilig te voelen, zeker in onbekende situaties. Ook kan een dier een actief speelvriendje zijn, dat je kind helpt zijn energie kwijt te raken. Uit onderzoek blijkt dat kinderen met een huisdier meer zelfvertrouwen hebben en weerbaarder zijn. Dit geldt vooral voor tieners. Een dier geeft sociale steun en kan zo ook helpen om psychische klachten te voorkomen. Wist je dat het aaien van een huisdier stress vermindert?

Zelf zeggen kinderen dat ze blij worden van hun dier. Als ze boos, verdrietig of blij zijn, kunnen ze die gevoelens delen met hun dier. Ook vinden ze het fijn om geheimen toe te vertrouwen aan hun dier. Een dier oordeelt niet en vertelt niets door.

Een kind dat helpt bij het verzorgen van een dier voelt zich nuttig en nodig, net als wanneer hij iets voor andere mensen doet.

Wanneer kunnen kinderen zelf voor een dier zorgen?

Tot 4 jaar moeten kinderen en huisdieren altijd in de gaten worden gehouden. Jonge kinderen kunnen zomaar hun boze bui afreageren op een dier, dat daar dan op kan reageren met bijten. Tot 10 jaar kunnen kinderen wel helpen bij de verzorging van een huisdier, maar ze hebben nog niet genoeg kennis en verantwoordelijkheidsgevoel om zelfstandig voor het dier te zorgen. Geef zelf het goede voorbeeld hoe je voor een dier zorgt en laat je kind spelenderwijs leren dat ook een dier eten, drinken en beweging nodig heeft. Ook voor oudere kinderen kan het nog moeilijk zijn om de verantwoordelijkheid te echt te begrijpen.

Als ouder houd je altijd zelf de verantwoordelijkheid voor het goed verzorgen van het huisdier. Bedenk daarbij ook dat een huisdier soms wel 30 jaar oud kan worden.

Ongelukken met huisdieren

Je wilt een huisdier, omdat dat het leven van jou en je kind leuker maakt. Maar door misverstanden tussen kinderen en dieren kunnen gevaarlijke situaties ontstaan en soms zelfs  dodelijke ongelukken. Van de mensen met ernstige bijtwonden door honden is 10% baby. Bijna de helft is jonger dan 8 jaar. Alleen plastische chirurgen doen al per jaar zo’n 70 operaties voor bijtwonden. Redenen genoeg om op te letten en veiligheidsmaatregelen te nemen.

  • Probeer je kind te leren dat het niet zomaar vreemde dieren kan aaien.
  • Leg kinderen uit dat ze dieren niet mogen plagen of boos maken.
  • Leg uit dat je een dier dat eet of slaapt het best met rust kunt laten. Vooral honden kunnen agressief reageren als je ze stoort tijdens het eten of slapen.
  • Laat je kind de hond niet omhelzen.
  • Laat je kind geen trek- of stoeispelletjes doen met de hond.
  • Je kind mag niet op of onder de hond liggen.
  • Voor honden kan een gehoorzaamheidscursus heel nuttig zijn. De hond leert er zijn plaats in het gezin en dat zorgt waarschijnlijk voor minder risico.
  • Laat jonge kinderen niet alleen met een hond of kat, al is het huisdier nog zo lief en betrouwbaar. Als een dier zich bedreigd voelt door een onverwachte beweging of actie van je kind, weet je nooit zeker wat het doet.

Bijten en krabben huisdieren

Honden, katten en andere huisdieren kunnen uit enthousiasme of angst je kind bijten of krabben. Een hond is een roedeldier en zal je kind als onderdeel van zijn roedel zien. Het dier lijkt trouw en zorgzaam naar je kind toe en accepteert misschien best veel van een ondernemende peuter. Toch moet je blijven opletten, want als de hond er genoeg van heeft, kan hij je kind bijten. Hondenbeten kunnen levensbedreigend zijn!

Soms veroorzaakt een beet of krabwond een infectie. Spoel de plek het liefst meteen uit met zeep en water. Raadpleeg bij ernstige beet- en krabwonden de huisarts.

Is je kind niet volledig gevaccineerd tegen tetanus (via de DKTP-vaccinaties) en wordt het gebeten? Ga dan direct naar de (huis)arts. Behalve bij bijtwonden van huisdieren, doe je dit ook als je niet-gevaccineerde kind met een wond in aanraking is gekomen met straatvuil, aarde of paardenpoep. Daar kan de tetanusbacterie in zitten.

Vlooienbanden en kattenbakkorrels

Vlooienbanden en sommige kattenbakkorrels zijn giftig. Probeer deze dingen dus zo ver mogelijk bij je kind vandaan te houden. Heeft je kind bijvoorbeeld gelikt aan de vlooienband van je hond of kat, bel dan meteen 112.

Allergie en ziekten

Je kind kan allergisch zijn voor honden- of kattenharen. Soms is zo’n allergie zo hevig dat je er over na moet denken om de hond of kat weg te doen.

Van sommige vogels die in huis gehouden worden, is bekend dat ze ziekten kunnen overdragen. Overleg hierover met een dierenarts.

Meer over huisdieren

Kinderen en dieren: echte liefde? (Dierenbescherming)

Folders van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren: