Ouderschap
In deeltijd of voltijds werken mood picture

In deeltijd of voltijds werken

Soms besluiten ouders minder te gaan werken als ze kinderen krijgen. Soms stoppen ze zelfs met werken. Andere ouders blijven voltijds werken. Wat past bij jou, jouw situatie en jouw inkomen?

Waarom in deeltijd werken

Als je een kind hebt, wil je werk en zorg misschien combineren. Dan heb je het goede van twee werelden. Je ziet je kind voldoende. En met een parttime baan blijf je verdienen, gebruik je je kwaliteiten en je eventuele opleiding. Ook is werk vaak prettig vanwege de sociale contacten.

Waarom voltijds werken

Misschien is jouw baan alleen fulltime. Of wil je financieel onafhankelijk zijn. Of vind je je werk gewoon erg leuk en uitdagend. Misschien is het voor je carrière belangrijk dat je voltijds werkt. Investeren in goede kinderopvang is dan extra belangrijk. Ook huishoudelijke hulp bespaart tijd.

In veel landen is het normaal dat vrouwen voltijds werken, in ons land is het niet de norm. Voel je vooral niet schuldig. Een kind is het meest gebaat bij ouders die lekker in hun vel zitten, of ze nu veel of weinig werken.

Stoppen met werken

Sommige ouders (met name moeders) besluiten te stoppen met werken. Ze willen er altijd of vaker zijn voor hun kind(eren). Dan hoeven ze niet te stressen om bijvoorbeeld op tijd op de crèche te zijn of als een kind ziek is en maken ze veel van hun kinderen mee.

Bij sommige mensen gaat het na een tijdje thuis toch weer kriebelen; ze vinden hun wereld te klein worden. Zorg als thuismoeder dat je ook ruimte hebt voor je eigen bezigheden. Bedenk dat de kinderen als ze ouder worden, minder thuis zijn en jou minder nodig hebben.

Thuis blijven voor een ziek kind

Soms is het noodzakelijk om thuis te blijven omdat je kind veel zorg nodig heeft. Als dit tijdelijk is, kan verlof uitkomst bieden.

Gevolgen voor je inkomen

Als jij (of je partner) overweegt om minder of juist meer te gaan werken, is de WerkZorgBerekenenaar op Nibud.nl een handig hulpmiddel. De WerkZorgBerekenaar laat in zeven stappen zien hoe je er nu financieel voor staat en wat een andere werk-zorgverdeling betekent voor jullie financiële situatie. Zo kun je een financieel bewuste keuze maken.