Ouderschap
Nog een kind? mood picture

Nog een kind?

Je hebt al een kind en denkt na over een tweede. Of een derde of vierde. Hoeveel kinderen willen je partner en jij? Dat is een persoonlijke keus. Er is geen goed of fout.

Ervaring met opvoeden van een kind

Als je een partner hebt, praat er dan met hem of haar over. Jullie weten nu allebei wat het is om een kind te krijgen en er voor te zorgen. Ook kun je nu waarschijnlijk beter inschatten of het financieel kan.

Een broertje of zusje

Er kunnen allerlei redenen zijn dat je meerdere kinderen wil. Bijvoorbeeld omdat je niet wil dat de oudste alleen opgroeit: samen is gezelliger, je oudste heeft iemand om mee te spelen en het is gezelliger in huis. Misschien kom je zelf uit een gezin met meerdere kinderen en heb je hier positieve ervaringen mee. Of kijk je er heel erg naar uit om de ontwikkeling en het opgroeien van nog een kind mee te maken.

Bij andere stellen voelt het juist beter om het bij één kind te laten. Bijvoorbeeld omdat het wat rustiger is met één kind of omdat je je kind dan alle aandacht kan geven. Dan kun je natuurlijk op andere manieren zorgen dat het kind genoeg speelmaatjes heeft.

Bereid je kind voor

Sommige kinderen vinden het leuk om een broertje of zusje te krijgen. Andere kinderen snappen niet goed wat er gebeurt of worden jaloers als het kindje er is. Ze hebben er moeite mee dat ze minder aandacht krijgen van hun ouders. Het is belangrijk om je kinderen zo goed mogelijk te betrekken bij wat er gebeurt.

  • Laat je kind geleidelijk wennen aan het idee dat het een broertje of zusje krijgt.
  • Neem je kind bijvoorbeeld mee naar de verloskundige, laat het je buik voelen en de echo zien.
  • Je kunt ook samen de kinderkamer gaan inrichten. Je kind kan je bijvoorbeeld helpen bij het uitzoeken van behang, een kastje en babykleding.