Ouderschap
Ouders met een verstandelijke handicap mood picture

Ouders met een verstandelijke handicap

Als ouder met een verstandelijke handicap vind je het misschien moeilijk om je kind op te voeden. Je hoeft dit niet alleen te doen. Er zijn verschillende vormen van begeleiding om je te helpen.

Begeleiding bij het opvoeden

Professionele begeleiding bestaat vaak uit gezinsondersteuning en begeleiding bij zelfstandig wonen. Eventueel kan er ook pedagogische gezinsbegeleiding zijn. Dat is begeleiding bij het opvoeden. Praat met de huisarts of de jeugdgezondheidszorg. De begeleiding is altijd op maat, afgestemd op jouw behoeften als ouder en op je gezinssituatie.

Opvoeding van de kinderen

Als je een verstandelijke beperking hebt, word je zo veel mogelijk ondersteund bij de opvoeding van je kind. Dit gebeurt meestal thuis. De begeleider besteedt aandacht aan de ontwikkeling van je kind, maar ook aan hoe het met jou gaat. Als je kind ook een verstandelijke beperking heeft, zal daar ook aandacht voor zijn.

Woonbegeleiding

Misschien wil je graag een eigen huis hebben en zelf je huishouden runnen. Dat kan geregeld worden met woonbegeleiding. De begeleiding helpt je bij het plannen en organiseren van dagelijkse zaken, bijvoorbeeld met het betalen van de huur en het contact met de buren. Kijk voor meer informatie op Regelhulp.nl.