Ouderschap
Seksueel misbruik mood picture

Seksueel misbruik

Misschien ziet je kind een bepaalde volwassene opvallend vaak. Of is het erg bang voor iemand die regelmatig met je kind alleen is. Meestal zijn het familieleden, die een kind misbruiken. Maar het kan ook een trainer, leerkracht of vriend zijn. Misbruikt worden door een eigen ouder of familielid is voor de meeste kinderen traumatisch. De dader is immers iemand die dicht bij je kind staat. Je kind voelt zich daardoor onveilig, machteloos en bang. Het beschadigt het zelfvertrouwen van je kind. Ook als je kind ouder wordt, kan het hier last van blijven houden. Maar deze gevolgen zijn niet altijd te zien of te merken.

Let op de signalen van seksueel misbruik

Soms voel je gewoon dat iets niet klopt en soms kom je er pas heel laat achter. Kinderen kunnen het vaak goed verbergen omdat ze bang zijn en zich schamen. De volgende signalen kunnen op misbruik wijzen, maar kunnen ook andere oorzaken hebben.

 • Je kind reageert anders dan normaal en is bijvoorbeeld meer teruggetrokken en stil.
 • Je kind krijgt last van eetproblemen.
 • Je kind plast of poept niet meer goed.
 • Je kind heeft scheurtjes of kloofjes bij de geslachtsdelen.
 • Je kind heeft vreemde afscheiding (sperma of glijmiddel).
 • Je kind heeft blauwe plekken op de benen en billen.
 • Je kind heeft een blaasontsteking.
 • Je kind loopt met stijve of samengeknepen benen.

Seks met iemand jonger dan 16 jaar (ontucht) is verboden in Nederland. Ook wanneer een jongere vrijwillig seks heeft met een volwassene is het ontucht. Is je kind seksueel misbruikt, dan kun je daar aangifte van doen.

Als een kind over seksueel misbruik vertelt

Kinderen zijn trouw aan hun eigen ouders. Ook als ze door hun eigen vader of moeder misbruikt worden. Daarom vinden ze het moeilijk om het te vertellen. Ze schamen zich ervoor of denken dat het hun eigen schuld is.

Begin er zelf over als je vermoedens hebt. Soms vertelt een kind het zelf. Dat is dapper, maar je schrikt natuurlijk. Laat niet te veel merken dat je van slag bent. Dan kan het kind dichtklappen. Nog wat vuistregels:

 • Blijf rustig en luister.
 • Ga niet ondervragen. Te directe vragen kunnen een kind remmen.
 • Geloof je kind, dat is heel belangrijk voor het vertrouwen.
 • Zeg dat je het heel goed vindt dat je kind dit aan jou vertelt.
 • Zeg heel duidelijk dat het niet de schuld van jouw kind is, dat het niets fout deed en dat je je kind helpt.
 • Zoek hulp voor jezelf en voor je kind.

Omgaan met je eigen reactie

Je bent waarschijnlijk ontzettend kwaad op de dader. Uit je boosheid bij anderen. Blijf je kind positieve aandacht geven.

Het kan dat je kind de dader gaat verdedigen. Dat is normaal. Je kind heeft het misbruik misschien wel ‘doorstaan’ door de dader goed te praten en je kind is mogelijk erg door de dader beïnvloed. Zorg vooral dat je er voor je kind bent. Blijf ook gewoon opvoeden, ook al ben je van slag.

Hulp inschakelen is heel belangrijk

Vertelde je kind over seksueel misbruik? Het is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat je kind veilig is. Daar moet je echt alles voor doen. Zorg dat je kind nooit meer alleen is met de dader. Als het bijvoorbeeld een trainer is, laat je kind dan niet meer naar de sport gaan.

Als je kind misbruikt is door je eigen partner, of door een broer of opa, schrik je natuurlijk. Er gaat van alles door je heen. Hoe ga je hiermee om? Misschien is het beter om eerst iemand anders in vertrouwen te nemen, zoals een vriendin, je buurvrouw of de huisarts. Dan kun je erover praten.

Neem contact op met Veilig Thuis: 0800-2000 of met je huisarts. Ook als je alleen vermoedens hebt, kun je contact opnemen met Veilig Thuis. Dit kan ook anoniem. Als de dader je partner is, vraag dan ook hulp voor jezelf.

Je eigen huisarts en Veilig Thuis verwijzen je eventueel door naar gespecialiseerde hulp, zoals een instelling voor geestelijke gezondheidszorg voor de jeugd (jeugd-GGZ) waar je kind hulp en begeleiding krijgt bij het verwerken van wat er gebeurd is.

Aangifte doen bij seksueel misbruik

Seksueel misbruik (ontucht) is strafbaar. Je kunt dus aangifte doen bij de politie. Dat is extra moeilijk als je aangifte doet tegen je eigen partner, broer of vader. Doe het daarom alleen als jij en je kind er zelf klaar voor zijn.  Op Politie.nl lees je informatie over het aangifte doen na seksueel misbruik.