Een teek is een klein, bruinzwart ‘spinnetje’ dat vaak in bossen, duinen, heidegebieden, weilanden, parken en tuinen zit. Ze kunnen ziektes doorgeven zoals Lyme. Hoe controleer je je kind en hoe haal je een teek weg? Wanneer moet je naar de huisarts?
Waar zitten teken?
Teken zitten vooral in gras, struiken, varens of tussen dode bladeren. Van daaruit stappen ze over op dieren die langs lopen, maar ook op mensen. Teken vallen dus niet uit bomen. Teken houden van bos. Maar ze doen het ook prima in de duinen, een park of je eigen tuin. Teken kunnen in struiken tot 1,50 hoogte komen. Onderzoekers ontdekten dat teken in 70% van de tuinen zitten. Zelfs in kort gemaaid gras! Teken zitten vaak op het uiteinde van gras of struik te wachten tot er iemand langskomt, waar ze op kunnen overstappen.
Het verschilt per jaar hoeveel (geïnfecteerde) teken er zijn, maar in de zomer, van maart tot november, zijn er veel meer dan in de winter. Elk jaar zijn er ongeveer 1,5 miljoen tekenbeten in Nederland.
Word je ziek van een tekenbeet?
Bij volwassenen zit de tekenbeet vaak op de benen, maar bij kinderen kan de beet ook bijvoorbeeld in de nek zitten. Na de beet blijft de teek een poosje zitten om bloed op te zuigen. Teken kunnen ziektes hebben en die door een beet doorgeven. Zo’n ziekte is bijvoorbeeld de ziekte van Lyme. Als de teek binnen 24 uur wordt verwijderd, is er meestal niets aan de hand.
Hoe voorkom je tekenbeten?
Huid waar geen kleding overheen zit, kun je voor het buitenspelen insmeren met een insectenwerend middel. Draag bij wandelingen in de natuur liefst lange mouwen en een lange broek.
Hoe controleer je op teken?
Is je kind buiten geweest? Controleer het hele lichaam van je kind op teken. Kijk vooral op plekken waar geen kleren overheen zaten en in de huidplooien: liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Kijk ook bij de randen van ondergoed.
Hoe verwijder je een teek?
Een teek laat zelf de huid pas los als hij zich helemaal heeft volgezogen met bloed. Als je kind een teek heeft, verwijder deze dan direct met een tekentang of pincet. Controleer of alle delen van de teek uit de huid verwijderd zijn. Het is verstandig om ná het verwijderen van de teek de huid rond de beet schoon te maken met bijvoorbeeld alcohol.
Let op: probeer een teek niet weg te halen met alcohol, olie, jodium of andere middelen. De teek kan hiervan schrikken en alles wat er in zijn maag zit in de huid spuiten. Daardoor kun je juist een infectie krijgen.
Lukt het niet om de teek eruit te halen of heeft de teek er 24 uur of langer gezeten? Bel dan de huisarts.
Wat doe je na het verwijderen van de teek?
Schrijf op wanneer je de teek hebt weggehaald en op welke plek op het lichaam. Je kunt er ook een foto van maken. Houd die plek drie maanden in de gaten. Zie je een rode of blauw-rode vlek (bij een lichte huid) of een donkere of paars-blauwe vlek (bij een donkere huid) verschijnen? Ga dan naar de huisarts.
Verder kijken en lezen over tekenbeten
- In het filmpje ‘Een teek? Pak hem beet!’ van het RIVM hoor en zie je alles wat je moet doen bij een tekenbeet:
De youtube video wordt niet getoond omdat de cookies niet zijn geaccepteerd. Ga naar https://www.youtube-nocookie.com/embed/MveB_UYn8cY?rel=0 om hem alsnog te bekijken.
- Op Tekenradar.nl lees je o.a. waar en wanneer teken actief zijn
- Op Thuisarts.nl lees je meer over het voorkomen en behandelen van een tekenbeet. En over de ziekte van Lyme.