Ouderschap
Verdrinking mood picture

Verdrinking

De meeste ouders denken dat hun kind in paniek raakt als het kopje-onder gaat. Dat hij of zij dan gaat spartelen en schreeuwen. Maar dat is niet zo! Jonge kinderen verdwijnen geluidloos, zonder iets te doen, onder water. Je kunt er als ouder dus naast staan, even afgeleid zijn, en niets in de gaten hebben. Een klein laagje water is al gevaarlijk. Kleine kinderen kunnen al in een laagje van tien centimeter water verdrinken.

Verdrinken voorkomen

Ongelukken gebeuren vooral in en om huis. Bijvoorbeeld in een opblaasbaar zwembadje of een vijver, en soms in bad. Maar ook in buitenwater (zoals een meer of sloot) komt het helaas regelmatig voor dat een kind verdrinkt of bijna verdrinkt. Houd je kind daarom altijd in de gaten als hij of zij in de buurt van water speelt. En laat je niet afleiden door je telefoon of boek. Loop ook nooit even weg, als bijvoorbeeld de deurbel gaat, terwijl je kind in bad zit.
Op Kinderveiligheid.nl lees je de vier belangrijkste adviezen in ‘De 4 van Veilig in en om Water’.

Doe ook de Veilig om het water-check om te ontdekken of het veiliger kan!

Als je kind in het water valt

Als je ontdekt dat je kind in het water ligt, haal het dan direct uit het water. Als je kind in dieper water ligt, zoals een vaart of rivier, is het belangrijk dat je zelf goed kunt zwemmen. Kun je niet goed zwemmen, haal dan hulp.

Breng je kind op temperatuur

Is je kind eenmaal uit het water en bij bewustzijn, wikkel hem of haar dan in een deken. Ga daarna direct langs de huisarts, ook al is je kind alleen kopje-onder geweest.

Als je kind bewusteloos is

Bel 112 als je kind bewusteloos is of vraag iemand anders om 112 te bellen. Begin daarna meteen met reanimeren.

Reanimeren betekent beademen en krachtig drukken op de borstkas. Lukt de beademing niet goed, kijk dan in de mond of er iets in de weg zit. Maak de mond schoon. Leg je kind op de zij als je niet kunt reanimeren en er ook niemand in de buurt is die dat kan. Vocht kan dan makkelijk uit de mond lopen.

EHBO-cursus

Om goed te kunnen reageren bij een eventuele verdrinking van je kind, is een EHBO-cursus doen een goed plan. Deze cursus wordt gegeven door de EHBO-vereniging in je woonplaats. Download ook de gratis EHBO-app van Rodekruis.nl voor meer praktische tips.