Ouderschap
Verzekeringen mood picture

Verzekeringen

Een zorgverzekering hebben is verplicht en je kind is tot 18 jaar meeverzekerd. Waar moet je op letten en welke andere verzekering is handig om te hebben?

Verplichte zorgverzekering

De zorgverzekering is verplicht voor iedere Nederlander. De zorgverzekering verzekert je tegen ziektekosten voor bijvoorbeeld een ziekenhuisopname, huisartsbezoek of medicijnen. Als je zwanger bent, is het belangrijk om op tijd uit te zoeken welke kosten worden vergoed door je zorgverzekeraar en voor welke kosten je je eventueel aanvullend kunt verzekeren.

Zorgverzekering voor kinderen

Je kunt je kinderen tot hun 18e jaar gratis meeverzekeren in het basispakket op je eigen polis. Bedenk bij het maken van je keuze dus goed na over wat je kind nodig heeft. Na de bevalling ben je verplicht om je kind binnen 4 maanden aan te melden bij de zorgverzekeraar. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat je gemaakte zorgkosten zelf moet betalen.

Als je een aanvullende verzekering afsluit, mag je kind vaak tot 18 jaar gratis gebruik maken van dezelfde aanvullende verzekering.

Zorgtoeslag

Het kan zijn dat je recht hebt op een tegemoetkoming in de kosten voor de zorgverzekering: de zorgtoeslag. Je kunt zorgtoeslag aanvragen via Belastingdienst.nl.

Overstappen naar een andere zorgverzekering

Ieder jaar in november ontvang je de nieuwe voorwaarden en informatie over de premie van je zorgverzekeraar. Als je niets doet, loopt je verzekering gewoon door.

Wil je overstappen? Ga dan uit van je eigen situatie en maak je eigen keuzes voor een zorgverzekering. Er zijn vergelijkingswebsites die je daarbij kunnen helpen. Zeg je oude verzekering vóór 1 januari op en sluit je nieuwe zorgverzekering vóór 1 februari af.

WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid) particulieren

Een WA-verzekering verzekert je voor onbedoelde schade en schuld. Als jij of je kind per ongeluk iets kapotmaakt of schade veroorzaakt aan een eigendom van iemand anders kunnen de kosten om de schade te dekken soms hoog oplopen. Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden (zeker als je kinderen hebt). De WA (wettelijke aansprakelijkheid) voor de auto is wel verplicht.

Meer over verzekeringen

Kijk op Nibud.nl wat de belangrijkste verzekeringen zijn en op Zorgverzekeringslijn.nl voor informatie en advies over de zorgverzekering.