Ouderschap
Vuur en brandgevaar mood picture

Vuur en brandgevaar

Brandwonden hebben ernstige gevolgen. Behalve verbranding door een hete verwarming of kop hete thee, is natuurlijk ook vuur en brand een groot gevaar.

Houd kinderen weg van vuur

Houd kinderen weg bij de open haard, vuurkorven, fakkels en barbecue. Zet kaarsen hoog en zorg dat ze niet bij de lucifers kunnen. Oudere kinderen zijn soms heel geboeid door vuur en zijn niet altijd even voorzichtig. Ze vinden het bijvoorbeeld spannend om brandbare vloeistoffen in vuurkorven te gooien. Leg je kind uit dat dit een steekvlam kan veroorzaken en dat je kind daardoor brandwonden kan oplopen.

Branden aan eten en drinken

Je kind kan zich branden aan heet eten of drinken. Oudere kinderen kun je dit uitleggen. Zet bij jonge kinderen geen hete thee of koffie op de rand van een tafel. En drink nooit hete thee en koffie met je kind op schoot.

Gevaar van kooktoestellen

Je kind kan zich branden aan het fornuis of de oven. Heb je een jong kind? Gebruik dan alleen de achterste pitten of kookplaten. Laat de handvatten en stelen van de pan niet over de rand van het fornuis uitsteken. Of plaats een fornuisrekje, zodat je kind niet met de vingers bij een pan of vlam kan komen. Houd je kind uit de keuken als de oven of een frituurpan aan staat. Een hooggeplaatste inbouwoven of een ingebouwde frituurpan is veiliger.

Strijkijzer en verwarming

Laat je kind niet spelen in de kamer waar je aan het strijken bent. Laat het strijkijzer na het strijken afkoelen op een veilige plaats en berg het daarna op een veilige plek op.

Om je kind tegen de hitte van de radiator te beschermen, kun je hem afschermen met radiatorbekleding. Je kunt ook kiezen voor vloerverwarming en heteluchtverwarming.

Verbranding van de huid

Als je kind toch een brandwond krijgt, koel de wond dan direct met lauw, zacht stromend water. Waarschuw bij ernstige verwondingen snel de huisarts.

Maak je huis brandveilig

Hebben jullie in huis al rookmelders en een koolmonoxidemelder? Je kunt nog meer doen om de risico’s voor jezelf en je kind(eren) bij brand zo klein mogelijk te houden. Download de folder ‘Maak van je roze wolk geen rookwolk’ op Brandweer.nl. Kijk voor meer informatie op Verkleindekansopbrand.nl.

Kijk voor meer informatie over het voorkomen van verbranding bij kinderen op Kinderveiligheid.nl.