Ouderschap
Werk en kinderen combineren mood picture

Werk en kinderen combineren

Het is vaak een hele uitdaging om de opvoeding en zorg voor je kind te combineren met je werk of je studie.

Planning werk en gezin

Een baan geeft je de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen, je hebt sociale contacten met collega’s en klanten en je hebt een inkomen. Maar het combineren van je werk en gezin vraagt om een goede planning. Je moet veel regelen en op elkaar afstemmen, zoals je werktijden, maar ook de kinderopvang en het huishouden.

Maak tijd voor jezelf

Werken en kinderen opvoeden is niet altijd even makkelijk. Probeer je niet schuldig te voelen als het één ten koste gaat van het ander. Maak een goede onderlinge taakverdeling en maak tijd voor jezelf. Je moet tenslotte ook weer eens opladen.

Werk en gezin combineren

Om werk en kinderen goed te kunnen combineren, gaan sommige ouders parttime werken. Soms is tijdelijk verlof een goede oplossing. Als je werk het toelaat, kan het ook stress schelen om af en toe thuis te kunnen werken.

Op Voorwerkendeouders.nl vind je informatie en tips, die je kunnen helpen bij de combinatie werk en zorg voor je gezin.

Voordelen van thuis werken

Als je thuis werkt, kun je je werk makkelijker combineren met de zorg voor je kind(eren). Als je kind thuiskomt van school, ben je zelf thuis om het op te vangen. Je hoeft je kind dan bijvoorbeeld niet naar de (buitenschoolse) opvang te laten gaan.

Nadelen van thuis werken

Een nadeel kan zijn dat je minder contact met collega’s hebt en minder binding met het bedrijf. Ook heb je thuis een goede werkplek nodig. Sommige mensen zijn thuis snel afgeleid. Anderen doen thuis juist meer.

Stress

Alle taken die je als ouder hebt, kunnen je wel eens te veel worden. Je kunt je er gestrest door voelen. En dat merkt je kind.

In dit filmpje geeft Fiona tips hoe je stress vermindert en ervoor zorgt dat je kind geen last heeft van jouw stress:

De youtube video wordt niet getoond omdat de cookies niet zijn geaccepteerd. Ga naar https://www.youtube-nocookie.com/embed/O_XRhLEpMfs?rel=0 om hem alsnog te bekijken.