Peuter
Bedritueel en bedtijd mood picture

Bedritueel en bedtijd

Voor kinderen is het fijn om de dag rustig af te sluiten. Een dag- en nachtritme geeft duidelijkheid. Een vast ritueel bij het naar bed gaan en het leren van enkele regels voorkomt problemen. Zorg ervoor dat je dit met volle aandacht doet. Doe dus geen andere activiteiten tussendoor.

Je peuter naar bed brengen

Gebruik een vast dagritme, met vaste momenten voor opstaan, wassen en aankleden, eten en naar bed gaan.

  • Breng je kind iedere avond op dezelfde tijd naar bed.
  • Sluit de avond rustig af. Doe bijvoorbeeld geen wilde of drukke spelletjes meer.
  • Kijk vlak voor het slapengaan niet meer naar de televisie en gebruik geen computer. Het licht van de schermen zorgt ervoor dat je kind minder snel slaap krijgt.
  • Zeg vijf of tien minuten van tevoren dat het bedtijd is.
  • Zeg het duidelijk als je je kind naar bed gaat brengen en doe het dan ook echt.
  • Zegt je kind dat het niet naar bed wil, ga er dan niet over discussiëren. Je kind leert zo dat naar bed gaan geen keuze is, maar er gewoon bij hoort. Je kunt er een grapje van maken en met een glimlach zeggen: ‘Je hebt geen zin, maar we gaan wel.’ Of beloof iets wat je peuter interessant vindt, bijvoorbeeld zelf tandenpoetsen.
  • Maak het ritueel leuk voor je peuter, zodat hij er zin in heeft.

Verhaaltje voor het slapengaan

Bijna alle kinderen vinden het leuk om voor het slapengaan nog even voorgelezen te worden. Kleine kinderen kun je steeds opnieuw hetzelfde boekje voorlezen. Houd je wel aan de slaaptijd. Als het slaaptijd is, zorg er dan voor dat er geen afleiding meer is, zodat je kind de kans krijgt om te gaan slapen.

Neem de tijd

Zorg voor een rustig avondritueel dat 20 tot 30 minuten duurt. Neem die tijd er ook voor. Jouw rust straalt af op je kind. Als jij, of iemand anders die je kind naar bed brengt, gehaast bent, voelt je kind die onrust. Dat helpt juist niet bij het slapen gaan. Houd een vaste volgorde aan bij het naar bed gaan. Kinderen weten dan dat ze na het voorlezen en de knuffel gaan slapen. Na het slaapritueel zeg je welterusten.

Regels

Het geeft je peuter veel duidelijkheid als er rond het slapengaan ook een paar regels zijn. Zo kun je je kind bijvoorbeeld leren om in de slaapkamer rustig te zijn. En ook kun je leren dat je peuter tot de volgende ochtend in het eigen bed blijft. Regels geven je peuter duidelijkheid en houvast. Het helpt je peuter als je consequent bent en heldere en duidelijke grenzen aangeeft. Dat is overdag belangrijk, maar ook bij het slapen gaan. Zo help je je kind om gemakkelijker te gaan slapen.

In bed blijven

Wanneer je wilt dat je peuter in bed blijft, kun je dat het beste als volgt aanpakken:

Na het slaapritueel zeg je welterusten en vertrek je of je gaat in een hoek van de kamer zitten (uit het zicht). Peuters vragen op dat moment nog wel eens opnieuw om aandacht. Om het afscheid uit te stellen, zeggen ze bijvoorbeeld dat ze weer moeten plassen. Ze stellen allerlei vragen of maken grapjes. Vertel dat het de volgende dag weer tijd is voor alle vragen en grapjes en zeg opnieuw welterusten. Als je kind uit bed gaat, begeleid je je kind weer naar zijn eigen bed. Als er iets is, troost je kind dan eerst in bed. Lukt dat niet? Neem je kind dan even bij je totdat het voldoende is gekalmeerd en breng het kind daarna weer naar zijn eigen bed. Geef de volgende dag een compliment als je kind de hele nacht lekker geslapen heeft.

Blijft je peuter maar uit bed komen? Pak de slaapproblemen aan met een methode die bij jullie past.