Peuter
Gezondheid en bewegen mood picture

Gezondheid en bewegen

Peuters zijn meestal heel actief en lijken geen moment rust nodig te hebben. Ze bewegen uit zichzelf al veel. Overal zien ze interessante en leuke dingen waar ze op afrennen. Voor peuters is bewegen leuk en gezond. Je kind kan lekker zijn energie kwijt en leert ook nog eens veel nieuwe bewegingen. Zo vinden peuters het heerlijk om te klimmen en te klauteren.

Bewegen goed voor ontwikkeling

Beweging is goed voor de lichamelijkeemotionele en verstandelijke ontwikkeling. Als je kind regelmatig veel en afwisselend beweegt, is dat goed voor de gezondheid en de weerstand. Van bewegen krijgt je peuter ook meer zelfvertrouwen. Spelen en bewegen is ook goed voor de taalontwikkeling. Je kind leert begrippen als onder, boven, snel en langzaam.
En wat dacht je van de sociale ontwikkeling? Ze leren dingen samen te doen met kleine of grote groepen, te delen, te winnen en te verliezen.

Drie uur bewegen per dag

Laat je peuter elke dag lekker bewegen. De Gezondheidsraad adviseert om kinderen tot vier jaar op veel verschillende manieren te laten bewegen. Aanbevolen wordt dat je peuter drie uur per dag lichamelijk actief is, waarvan een uur matig of zwaar intensief. Hoe meer beweging, hoe beter. Door het bewegen leert je kind allerlei motorische vaardigheden. Je kunt je peuter daarbij helpen door samen te spelen. Op allesoversport.nl lees je hoe je je kind kunt aanmoedigen om meer te bewegen.

Overgewicht peuters

Al op jonge leeftijd kun je door veel bewegen overgewicht voorkomen. Soms worden peuters te gemakkelijk gedragen en gereden, terwijl ze ook kunnen lopen. Door je kind meer te laten bewegen, voorkom je dat het te zwaar wordt. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om op de voeding te letten.

Laat je peuter meer bewegen

Het is goed als bewegen een normaal onderdeel is van jullie dagelijkse leven. Je kunt je kind al meer laten bewegen door bijvoorbeeld lopend ergens heen te gaan in plaats van met de kind achterop de fiets. Als je kind iets ouder is, kan het ook op de loopfiets mee terwijl jij loopt.
Als ouder speel je een belangrijke rol bij het stimuleren en begeleiden van je kind om te bewegen. Binnen en buiten. Geef je peuter daarom tijd en ruimte om te bewegen, te ontdekken en zich te ontwikkelen.

Vooral buiten spelen is goed voor je kind. Laat je kind lekker lopen, klimmen, hangen en rollen. De buitenlucht is gezond en bij buiten spelen beweegt je kind meer. Lekker naar buiten gaan is dus veel beter dan binnen tv-kijken. Misschien is peutergym of peuterzwemmen iets voor je kind. Of misschien zijn er bij jullie in de buurt andere sport- of beweegactiviteiten voor peuters. En geef je peuter in huis ook de kans om te kruipen, rollen en rond te stappen.

Tips om je peuter meer te laten bewegen

  • Ga je met je peuter in de buggy boodschappen doen? Laat je kind dan ook stukjes zelf lopen of zelf de buggy duwen. Kom je bij een drukke straat? Leer je peuter om jou dan een hand te geven. Zo kan hij op een veilige manier toch zelf lopen.
  • Je peuter is avontuurlijk ingesteld en wil graag dingen uitproberen. Klimmen en klauteren horen daarbij. Af en toe vallen is heus niet erg. Je kind leert daardoor weer op te staan. Het is wel goed om in de buurt te blijven, zodat je kunt ingrijpen als er iets verkeerd kan gaan.
  • Zorg voor uitdagend speelgoed dat aansluit bij je peuter. Bijvoorbeeld een mooie gekleurde zachte bal waar je kind in de woonkamer achteraan kan lopen. Of als je kind nu dol is op fietsen (met zijwieltjes), is een step of een loopauto leuk. Laat je kind lekker oefenen en stimuleer het door te gaan, ook als het even tegenzit.

Vergeet ook niet om zelf het gezonde voorbeeld te geven. Kijk voor meer beweegtips voor de allerjongsten op allesoversport.nl.

Kijk ook het filmpje waarin Fiona vertelt hoe je peuter genoeg beweging krijgt:

De youtube video wordt niet getoond omdat de cookies niet zijn geaccepteerd. Ga naar https://www.youtube.com/embed/YdA_3d1m_eA?si=I4mobV4GwGy30u9y&start=5 om hem alsnog te bekijken.

 

Ken je Fiona nog niet? In dit filmpje stelt ze zich voor:

De youtube video wordt niet getoond omdat de cookies niet zijn geaccepteerd. Ga naar https://www.youtube.com/embed/knizMFvryWQ?si=D_rxK28OIlb9MEda&start=6 om hem alsnog te bekijken.