Peuter
Jaloers gedrag mood picture

Jaloers gedrag

De meeste kinderen zijn wel eens jaloers. Dat hoort bij de emotionele ontwikkeling.

Een broertje of zusje

Jaloezie komt veel voor bij jonge kinderen die een broertje of zusje krijgen. De meeste (oudere) peuters zijn af en toe jaloers. Dat is normaal. Ze snappen niet goed wat er aan de hand is en hebben er moeite mee dat ze de aandacht die ze normaal krijgen nu moeten delen.

Wennen aan de nieuwe situatie

Voordat een broertje of zusje wordt geboren, kun je je kind hierop voorbereiden door erover te praten en je kind erbij te betrekken. Na de geboorte geef je je kind wat extra aandacht. Laat duidelijk merken dat je nog net zo veel van je kind houdt als altijd. Dat kun je ook laten voelen door af en toe samen iets leuks te doen zonder dat de baby erbij is. Verder is het goed om kinderen te betrekken bij het nieuwe broertje of zusje, bijvoorbeeld door ze mee te laten helpen met de verzorging van de baby als ze dat willen. Benadruk de belangrijke rol die de ‘grote’ broer of zus heeft.

Delen

Kleine kinderen hebben de neiging om spullen te verzamelen. Ze houden hun spullen goed in het oog, en als iemand er aankomt, zullen ze dat niet toelaten. Je kind zegt vast ook vaak: ‘Van mij!’ Delen is op deze leeftijd nog moeilijk, maar het is wel belangrijk dat je kind het leert.