Peuter
Jeugdgezondheidszorg mood picture

Jeugdgezondheidszorg

Na het eerste jaar van je kind, is de jeugdgezondheidszorg er nog steeds voor jou en je kind.
In de eerste vier jaar ontwikkelt je kind zich snel. Hij of zij ontwikkelt de eigen ik, leert lopen, praten en zindelijk worden. Hoe snel een kind iets leert, is heel verschillend. Als je vragen of zorgen hebt over de ontwikkeling, het gedrag of de gezondheid van je kind, neem dan contact op met de jeugdgezondheidszorg (JGZ).

Naar het consultatiebureau

Jeugdgezondheidszorg (JGZ) kennen we voor kinderen tot 4 jaar ook wel als ‘het consultatiebureau’. Het wisselt per gemeente bij welke organisatie de JGZ zit: vaak is dit een GGD of een Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Soms heet het een ‘Ouder en Kind Centrum’ of zit het bij een wijkteam.

Met een peuter kom je misschien minder vaak bij de JGZ dan met een baby. Maar de jeugdarts of jeugdverpleegkundige kan nog steeds samen met jou naar de groei, gezondheid en ontwikkeling van je kind kijken. Zij weten alles van de normale ontwikkeling van een kind en kunnen met je meedenken en tips geven over wat jouw kind nodig heeft.
Het contact met de JGZ is afgestemd op jullie kind en jullie situatie. Je kunt er al je vragen stellen over voedingslapen, veiligheid en opvoeden.

Stappen in de ontwikkeling

Tussen 1 en 4 jaar zetten kinderen belangrijke stappen in hun ontwikkeling. Dat noemen we ook wel ontwikkelingsmijlpalen. Bijvoorbeeld: lopen, praten en met de pot mee-eten. De jeugdarts en jeugdverpleegkundige kijken samen met jou hoe je kind zich ontwikkelt. Daardoor krijg je meer inzicht in je kind. Waar is je kind al enthousiast mee bezig en wanneer is het juist handig om hem of haar extra te stimuleren? De jeugdgezondheidszorg kan met je meedenken en informatie en tips geven.
In de GroeiGids app kun je ook zelf bijhouden welke stappen je kind zet.

Bekijk het filmpje ‘Mijlpalen ontwikkeling’ van Groter Worden:

De youtube video wordt niet getoond omdat de cookies niet zijn geaccepteerd. Ga naar https://www.youtube.com/embed/sAHFiX2zHek?si=3sPQLSVerUDeN8Yd om hem alsnog te bekijken.

Oogtest en vaccinatie

Als je kind tussen drieënhalf en vier jaar is, onderzoekt de JGZ ook of je peuter goed kan zien door middel van een oogtest. Als je kind bijna vier jaar is, krijgt het ook een uitnodiging voor een vaccinatie. Vaak kunnen de ogentest en de vaccinatie in één afspraak worden gepland.

Met zorgen en vragen naar de jeugdgezondheidszorg

Heb je zorgen over je kind? Denk je dat je kind zich niet goed ontwikkelt of niet lekker in z’n vel zit? Weet je je geen raad met zijn of haar gedrag? Wil je bijvoorbeeld een (extra) oogtest of laten meten hoe je kind groeit? Maak dan een afspraak bij de jeugdgezondheidszorg. De JGZ weet hoe je kind zich tot dan toe ontwikkelde en dat is handig als je iets wilt bespreken.
Wanneer je uitgebreide vragen hebt of je zit met een ingewikkeld probleem, dan kan de jeugdverpleegkundige natuurlijk ook bij jou thuis langskomen. Samen kijken jullie dan wat voor steun en hulp er nodig is. De jeugdarts kan je als het nodig is ook verwijzen naar de huisarts of een specialist.

Cursussen voor ouders

JGZ-organisaties geven ook cursussen voor ouders van kinderen van verschillende leeftijden. Soms kun je er echt heen, maar er zijn ook veel online cursussen en webinars. Bijvoorbeeld over beter slapen, over omgaan met peuters, EHBO bij kinderen en zindelijk worden. Kijk op de website of social media van je eigen JGZ-organisatie.

Vind informatie en tips bij GroeiGids

Als je meer wilt weten over de ontwikkeling, gezondheid en opvoeding van je kind, kun je bij GroeiGids terecht. Dit is het landelijke platform vanuit de jeugdgezondheidszorg voor ouders -van zwangerschap tot je kind 8 jaar is.
Op groeigids.nl vind je informatie per leeftijd.
Veel zwangeren ouders gebruiken de GroeiGids app. Hierin staat dezelfde betrouwbare informatie als op deze website. Je ontvangt ook handige berichten met tips die past bij de leeftijd van je kind, zodat je weet wat er dan kan gaan spelen. Je kunt er ook zelf de groei en ontwikkeling van je kind bijhouden en een album maken van alle bijzondere momenten. Leuk voor later!

Stel je vraag bij de ouderchat

Heb je een vraag over opvoeden of opgroeien en vind je het antwoord niet op deze site? Je kunt je vragen over je kind van 0-12 jaar makkelijk en anoniem stellen aan een jeugdverpleegkundige via de GroeiGids Ouderchat. Deze is open van ma-vrij van 8.30-17.00 uur en op ma-di en do tot 20.30. (Let op! De chatters kunnen niet in het dossier van je kind kijken en helaas geen afspraken maken of verzetten.)