Peuter
Kleine voorwerpen inslikken mood picture

Kleine voorwerpen inslikken

Kleine kinderen ontdekken de wereld door te voelen en te ruiken, maar ook door dingen in hun mond te stoppen. Ze gaan kruipend de kamer rond en vinden regelmatig interessante dingen, zoals een batterijtje, magneetje, een pinda, een nietje, knikker of een muntje. Als een kind zo’n klein voorwerp inslikt, kan dit de keelholte of luchtpijp beschadigen of blokkeren. Het kind kan zich bezeren of zelfs stikken.

Verslikken in speelgoed

Voor speelgoed zijn er strenge regels als het gaat om kleine onderdelen. In speelgoed voor kinderen jonger dan drie jaar mogen geen kleine onderdelen zitten. Het mag niet zo in elkaar zitten dat je er kleine onderdelen vanaf kunt trekken of dat het breekt als het valt. Kleine onderdelen zijn onderdelen met een doorsnede van minder dan ongeveer drie centimeter.

Let bij speelgoed wel op de batterijen die er in zitten en hoe makkelijk het is om deze er uit te halen. Kleine knoopcelbatterijen zijn makkelijk in te slikken en kunnen ernstige gevolgen hebben. Als een kind dit inslikt, kan de knoopcel in de slokdarm blijven steken en ernstige schade geven. Mocht dit per ongeluk toch gebeuren bel dan 112 en geef je kind in de tussentijd regelmatig een lepel honing.

Ook het inslikken van een of meerdere (kleine) magneten is erg gevaarlijk. Je kunt hier meer informatie over vinden op Kinderveiligheid.nl.

Van de kinderen die in het ziekenhuis terechtkomen omdat ze iets hebben ingeslikt, heeft maar een klein deel een stuk speelgoed ingeslikt. Meestal gaat het om andere kleine voorwerpen, zoals muntjes, magneetjes, batterijtjes of om voedsel, zoals een stukje appel.

Tips tegen verslikking

  • Zorg dat je (kruipende) kind niet bij kleine voorwerpen en kleine onderdelen kan. Met kleine bedoelen we met een doorsnede van minder dan drie centimeter.
  • Zorg dat de vloer schoon is. Veeg of stofzuig regelmatig de vloer.
  • Controleer het speelgoed thuis regelmatig! Check of kleine onderdelen, bijvoorbeeld magneetjes of batterijen, nog goed vastzitten en afgeschermd zijn.
  • Laat geen kleine dingen slingeren op tafels, in kasten of op de vloer waar jonge kinderen bij kunnen.

Kinderen kunnen zich ook verslikken in voedsel.

Wil je weten hoe kruipveilig jouw huis is? Doe dan de test op Kinderveiligheid.nl

Kijk het Fiona-filmpje: Hoe kun je ongelukken in en om het huis zoveel mogelijk voorkomen?

De youtube video wordt niet getoond omdat de cookies niet zijn geaccepteerd. Ga naar https://www.youtube-nocookie.com/embed/Nbmx-najPUk?rel=0 om hem alsnog te bekijken.