Peuter
Luiers verschonen bij peuter mood picture

Luiers verschonen bij peuter

Als je kind de peuterleeftijd bereikt, heb je al heel wat luiers verschoond. Hoe je een luier verschoont en waar je daarbij aan moet denken, kun je nog eens nalezen in het artikel Babyluiers. Nu je kind veel meer beweegt, kan een schone luier omdoen soms een uitdaging zijn.

Welke luier voor je peuter?

Wegwerpluiers zijn vooral erg gemakkelijk. Wil je je peuter staand verschonen? Dan kunnen luierbroekjes, ook wel pull-up luiers genoemd, handig zijn. Ook als je aan het oefenen bent met het potje en je peuter nog niet aan een onderbroek toe is, zijn luierbroekjes makkelijk. Je kind kan deze zelf omlaag en omhoog trekken.

Het voordeel van wasbare luiers is dat ze goedkoop en milieuvriendelijk zijn. Je kunt kant-en-klare wasbare luiers kopen, die makkelijk te gebruiken zijn. Kinderen die wasbare luiers dragen worden eerder zindelijk. Het nadeel van wasbare luiers is dat je ze moet wassen. Dat kost ook water en energie. Toch zijn wasbare luiers nog steeds goedkoper en beter voor het milieu dan wegwerpluiers. Je kunt hier meer over lezen op Milieucentraal.nl.

Luieruitslag

Zo teer als babybilletjes is de huid van je peuter niet meer. Toch kunnen de irriterende stoffen in plas en poep nog voor rode billen zorgen. Maak de huid bij elke verzorging dus nog steeds goed schoon. Dat kan met een billendoekje, maar ook met water en een mild wasproduct. Om luieruitslag te genezen, kun je het best de huid insmeren met zinkzalf of een andere zalf die daarvoor bedoeld is.

Heeft je peuter een hekel aan luiers verschonen?

Veel peuters protesteren tegen het verschonen van hun luier. Ze rennen weg als je zegt dat het tijd is voor een schone luier of doen net alsof ze je niet horen. Het hoort ook bij de fase van ‘nee’ zeggen en het ontdekken van hun eigen ik.

Misschien onderbreek je je kind terwijl het net zo fijn aan het spelen was? Of heeft je peuter net een dutje gedaan en moet hij of zij nog even goed wakker worden? Probeer te bekijken wat een geschikt moment is voor jullie allebei. Dat heb je misschien minder strijd.

Poep is vies?

Niet alle kinderen vinden poep vies. Er zijn er ook die juist trots zijn op wat ze ‘zelf gemaakt’ hebben. Dat zie je ook als kinderen het moeilijk vinden om hun poep door te spoelen in het toilet. Het komt ook voor dat peuters, die al op het potje plassen, voor hun ‘grote boodschap’ om een luier vragen. Daarmee voelen ze zich veiliger. De warme poep voelt ook niet vervelend tegen hun billen. Dring niet aan om de luier te verschonen, maar wacht tot je kind zelf naar je toe komt.

Tips om het verschonen gezellig te houden

  • Vertel je peuter dat het over een paar minuten verschoontijd is. Zo kan je kind het spelen zelf onderbreken en wordt het niet overvallen.
  • Zorg dat je alle spullen die je nodig hebt bij het verschonen bij de hand hebt. Je peuter wil het verschonen zo snel mogelijk weer achter de rug hebben.
  • Leid je peuter tijdens het verschonen af door met hem of haar te praten of een liedje te zingen.
  • Geef je peuter een taak tijdens het verschonen. Laat je kind bijvoorbeeld met een vochtig washandje het gezicht en handen schoonmaken.
  • Actieve peuters, die echt niet op de commode willen liggen, kun je het best staand verschonen.
  • Bij de meeste oudere peuters kun je wachten tot ze zelf komen vragen om een schone luier. Vooral bij poepluiers voelt je kind op een gegeven moment dat het verschoond moet worden.