Peuter
Niet durven praten mood picture

Niet durven praten

Het is normaal als peuters niet zoveel zeggen. Ze voelen zich gewoon nog niet overal op hun gemak. Gun je kind de tijd om te wennen aan een situatie en houd hier rekening mee. Soms is er iets anders aan de hand dan gewoon verlegen zijn. Zoals selectief mutisme.

Wat kun je doen als je peuter niet durft te praten?

Ieder kind leert in zijn eigen tempo praten. De een kletst al de oren van je kop als hij drie jaar is, de ander zegt dan nog maar af en toe een woord.
Je kind dwingen om (meer) te praten of er beloningen voor beloven, werkt niet. En het hoeft ook niet.
Geef je kind de ruimte om ergens nog niet aan toe te zijn, iets niet te willen of te durven. Verlegen zijn is normaal. Praat je kind weinig? Meestal komt dat vanzelf goed.

Selectief mutisme

Kan je kind goed praten, maar zegt hij of zij bijvoorbeeld op de speelleergroep nooit een woord? Misschien heeft je kind dan selectief mutisme. Kinderen met selectief mutisme kunnen wel praten en willen dat ook. Maar het lukt ze niet in bepaalde situaties of bij onbekenden. Het voelt dan niet veilig voor ze. Zelfs tegen jou kan je kind opeens niets meer zeggen, zodra jullie bijvoorbeeld de straat van het speelleergroep inlopen. Kinderen met selectief mutisme huilen soms ook niet als ze vallen. En omdat ze niet kunnen zeggen dat ze moeten plassen, is zindelijk worden soms ook een probleem.

Kinderen met selectief mutisme zijn vaak erg perfectionistisch. Ze willen iets pas doen als ze zeker weten dat ze het goed kunnen.

Wat kun je doen als je kind niet durft te praten?

  • Geef het goede voorbeeld, zonder je kind te vragen het zelf ook meteen te doen.  Bijvoorbeeld door mensen gedag te zeggen of te bedanken voor het plakje worst bij de slager.
  • Bereid je kind voor op een nieuwe of spannende situatie: praat er samen over. Wie zijn erbij? Waar is het? Hoe ziet de ruimte eruit? Hoe zal het gaan? Van tevoren samen kijken zonder vreemden erbij, kan helpen de angst te verminderen.
  • Vertel dat je begrijpt dat het moeilijk is om te praten en dat je blij bent dat je kind er gewoon gezellig bij is.
  • Geef je kind complimenten wanneer hij of zij kleine stapjes zet. Zo bouw je aan het zelfvertrouwen. Reageer niet te overdreven, want dat kan juist verkeerd werken.

Als het praten een probleem blijft, neem dan contact op met de Jeugdgezondheidszorg. Zij kunnen helpen bij het vinden van de juiste hulp.

Meer informatie over selectief mutisme

  • Spreektvoorzich.nl – van Stichting Behandeling Selectief Mutisme. Uitgebreide informatie over het herkennen en vaststellen van selectief mutisme en de behandeling. Wil je de medewerkers van de kinderopvang van je kind meer informatie over selectief mutisme geven, wijs hen dan op deze website.
  • Selectiefmutisme.nl – van stichting selectief mutisme, met o.a. activiteiten voor kinderen met selectief mutisme.