Peuter
Sinterklaas mood picture

Sinterklaas

Veel gezinnen in Nederland vieren het Sinterklaasfeest op of rond 5 december. In de weken voor 5 december is al veel aandacht voor Sinterklaas: op televisie, in winkels en bij de kinderopvang. De meeste kinderen genieten van dit vrolijke feest. Maar het kan ook een spannende tijd zijn voor je kind. Hoe ga je daarmee om?

Té spannend?

Ieder kind is anders. Voor sommige kinderen is het leuk spannend: krijg ik vannacht iets in mijn schoen? Het andere kind gaat er onrustig van slapen. Jij kent je eigen kind het best. Probeer te ontdekken hoe spannend het voor jouw kind mag zijn. Wordt je peuter zenuwachtig van het Sinterklaasjournaal, waar altijd wel iets mis dreigt te gaan? Kijk dan in ieder geval samen, zodat je erover kunt praten. Vertel je kind dat het altijd weer goed komt.
Is het veel te spannend voor je kind? Laat je kind er dan niet naar kijken en zet de tv uit. Ook met liedjes en boeken kun je de sinterklaassfeer in huis halen.

Tips om het leuk te houden

  • Is dit het eerste jaar dat je kind het feest bewust meemaakt? Vertel dan wie Sinterklaas is, dat hij een paard bij zich heeft en veel Pieten. Bekijk samen een film of boek over Sinterklaas. Hoe meer je kind weet wat het kan verwachten, hoe fijner het is.
  • Vertel je kind wanneer Sinterklaas in Nederland aankomt, wanneer Sint en Pieten op bezoek komen bij het kinderdagverblijf of de speelleergroep en wanneer de schoen gezet mag worden. Je kunt hiervoor een aftelkalender gebruiken, waar je kind stickers op mag plakken of dagen door kan strepen. Dat is leuk en geeft duidelijkheid: Nog twee nachtjes slapen en dan…
  • Spreek af wanneer je kind de schoen mag zetten, bijvoorbeeld in het weekend. Sinterklaas kan niet elke avond alle schoenen in Nederland vullen. Vindt je peuter het een eng idee dat Piet ‘s nachts in huis komt? Dan kun je de schoen ook in de tuin of op het balkon zetten.
  • Slaapt je kind ‘s nachts onrustig omdat hij zo benieuwd is wat er ‘s ochtends in zijn schoen zit? Je kunt de schoen ook op een ander moment zetten, bijvoorbeeld voordat je kind naar de kinderopvang gaat.
  • Kies welke activiteiten jullie gaan doen. Sinterklaas komt misschien langs op de speelleergroep, thuis, op het werk van een of beide ouders, op de peutergym, bij opa en oma, in het winkelcentrum, etc. Dat zijn wel heel veel spannende momenten en je kind hoeft niet overal naartoe. Eén pakjesavond is al leuk en genoeg voor een kind van deze leeftijd.
  • Maak van Sinterklaas of Pieten geen boeman. Zeg bijvoorbeeld niet dat je kind geen cadeautjes krijgt als hij of zij iets doet dat niet mag. Je kind kan bang worden van het idee dat Pieten alles horen en doorvertellen aan Sinterklaas. Niet Sinterklaas, maar jij bent de opvoeder.
  • Laat je kind deze weken lekker buitenspelen om het hoofd leeg te maken en uit te razen. Samen rennen, naar het bos of het strand of naar de speeltuin. Lekker bewegen en de gedachten even afleiden van Sinterklaas is gezond.
  • Wil je kind Sint en Pieten van een afstandje bekijken? Prima. Laat je kind zelf beslissen of hij of zij met de Pieten wil dansen of vanaf jouw schoot naar ze zwaait.

Hoeveel cadeaus?

Natuurlijk beslis je als ouder zelf hoeveel cadeaus je geeft. Jij weet hoeveel geld je kunt besteden. Bedenk dat vooral jonge kinderen even blij zijn met een goedkoop cadeau als met een duur cadeau.

Kinderen hebben vaak al veel speelgoed. Eén cadeau, waar je kind al lang naar verlangt, is leuk bij een feest. Maar denk daarnaast ook aan handige cadeaus zoals leuke sokken of een nieuwe drinkbeker. Aanvulling op speelgoed dat je kind al heeft is ook fijn: extra rails voor de treinbaan, meer Duploblokjes of knutselspullen.

Hoe groot het cadeau is vinden peuters heel belangrijk. Verstop een cadeautje dus eens in een grote, ingepakte doos. Of pak het opblaasbeest in als het opgeblazen is.

Vier je pakjesavond met meer gezinnen samen? Spreek dan af hoeveel pakjes ieder kind krijgt. Heb je ook oudere kinderen, die de waarde van de cadeaus kunnen zien? Spreek dan ook af hoeveel je per kind besteedt.

De Pietendiscussie

Sinds een paar jaar is er discussie over Zwarte Piet. De ene groep mensen vindt Zwarte Piet een vorm van racisme. Kinderen die de hele tijd moeten horen dat ze op Zwarte Piet lijken, hebben het niet zo leuk in deze periode. Een andere groep mensen wil zwarte Piet houden, omdat zij het als traditie zien. De afgelopen jaren is er gezocht naar oplossingen. Zo zijn er nu Roetveegpieten en gekleurde Pieten. Door Pieten te noemen naar hun werk (Huispiet, Rommelpiet, Hoofdpiet, Inpakpiet) lossen we een deel van het probleem op.

Probeer in ieder geval je kind buiten deze discussie te houden. Het maakt voor jouw kind helemaal niet uit hoe Piet eruit ziet.