Peuter
Trakteren mood picture

Trakteren

Ook in de peuterspeelgroep of op het kinderdagverblijf wordt meestal de verjaardag van je kind gevierd. Vraag van tevoren of daar traktaties bij horen of dat je kind op een andere manier in het zonnetje wordt gezet. Als je kind mag trakteren, zijn er meestal regels voor. Bijvoorbeeld geen snoep, koek of chips, maar alleen gezonde traktaties. En graag in kleine porties.

Gezonde en leuke traktaties

Er zijn veel ideeën voor kindertraktaties te vinden op internet en in boeken. Of download deze folder met leuke, gezonde peutertraktaties van het Voedingscentrum:

Ook in het filmpje ‘Gezonde traktaties’ van Groter Worden zie je leuke ideeën:

De youtube video wordt niet getoond omdat de cookies niet zijn geaccepteerd. Ga naar https://www.youtube.com/embed/IQlazlr3u74?si=Z_sKvgw8HdF0_K67 om hem alsnog te bekijken.

Een traktatie hoeft niet altijd eetbaar te zijn. Het kan ook een heel klein cadeautje zijn, dat leuk is ingepakt. Als je je kind laat meehelpen met het maken van de traktaties, heeft hij of zij er dubbel plezier van!

Diëten en allergieën

Bij het maken van traktaties is het goed om te informeren naar bepaalde diëten, allergieën, intoleranties en religies van andere kinderen. Islamitische kinderen mogen bijvoorbeeld geen boterhamworst, omdat het van varkensvlees wordt gemaakt.

Voorverpakte traktaties

Je kunt heel creatief aan de slag gaan met groente, fruit en andere etenswaren. Dat vinden kinderen leuk, maar voorverpakte traktaties zijn vaak wel zo handig in de peutergroep. Ze zijn hygiënisch en ze bederven minder snel. Denk aan doosjes rozijntjes of zakjes popcorn.

Feest zonder trakteren

Steeds meer kinderdagverblijven stappen over op een ‘feestbeleid’. Hierbij trakteren kinderen niet, maar wordt er feest gevierd. Misschien is dat wennen voor je en denk je dat dat minder leuk is voor je kind. Maar wees gerust: je kind wordt in het zonnetje gezet! Een voordeel is dat er geen discussies meer zijn over de traktaties. Ouders hebben geen (financiële) stress meer over het kopen of maken van een traktatie. En kinderen hoeven geen traktatie meer te weigeren als ze die niet kunnen eten vanwege hun geloofsovertuiging of allergie.