Peuter
Vaccinaties mood picture

Vaccinaties

Sinds de geboorte van je kind krijg je uitnodigingen om je kind te laten vaccineren. Deze uitnodigingen krijgen alle ouders in Nederland. Je bent niet verplicht om je kind te laten vaccineren, maar artsen raden het wel aan. Want dan kan je kind bepaalde ziektes niet krijgen.

Bescherming tegen infectieziektes

Als je peuter 14 maanden is, kan hij een vaccinatie krijgen tegen de bof, de mazelen en de rode hond (BMR). Dit zijn geen onschuldige ziektes. Gelukkig komen ze door de vaccinaties bijna niet meer voor. Ook krijgt je kind een prik tegen meningokokken, groep ACWY (MenACWY).

Om je kind te beschermen tegen deze ziektes is het belangrijk dat je kind alle vaccinaties uit het programma krijgt. Wil je meer weten over de vaccinaties of wanneer je kind ze kan krijgen? Kijk dan op Rijksvaccinatieprogramma.nl. Wil je meer weten over de verschillende infectieziektes waartegen je kind gevaccineerd kan worden? Deze staan op Thuisarts.nl.

Groepsbescherming door vaccinaties

Als veel kinderen zijn gevaccineerd tegen een bepaalde infectieziekte, komt deze ziekte minder vaak voor. Ook kinderen die niet ingeënt zijn en kinderen waarbij de inenting niet werkt, lopen dan minder risico op de ziekte. Ze worden eigenlijk beschermd door de groep van ingeënte kinderen. Daarom noemen we dit  groepsbescherming,

Bijwerkingen vaccinatie peuter

Je kunt het krijgen van een prik makkelijker maken voor je peuter door hem af te leiden. Zing bijvoorbeeld een liedje of lees je kind voor.

Kinderen kunnen last krijgen van bijwerkingen na een vaccinatie, maar het hoeft niet. De plek van de prik kan soms rood, dik of pijnlijk worden. Bij de vaccinatie tegen bof, mazelen en rodehond kan je kind vijf tot twaalf dagen na de prik last krijgen. Misschien is je peuter wat huilerig of hangerig, wil hij minder eten en/of drinken en slaapt hij veel. Meestal duurt dit één of twee dagen. Soms krijgen kinderen lichte huiduitslag.
Kijk voor meer informatie over bijwerkingen en vaccinaties op Rijksvaccinatieprogramma.nl.
Denk je dat je kind een andere bijwerking heeft van de prik? Dan kun je dit melden bij het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb.

Zorgen na vaccinatie peuter

Krijgt je kind meer dan 39 graden koorts, wordt het slap of suf, of maak je je om een andere reden zorgen? Bel dan met je huisarts. Dit hoeft geen reactie op de prik te zijn. Misschien is er iets anders mis. Zorg er in elk geval voor dat je kind genoeg drinkt.

Twijfels om te vaccineren

Het kan zijn dat je twijfelt of je je kind moet laten vaccineren. Sommige ouders maken zich bijvoorbeeld zorgen over:

  • waar er precies in het vaccin zit;
  • of het vaccin niet schadelijk is voor het kind;
  • wat de mogelijke bijwerkingen zijn van het vaccin;
  • of dat er een kans is dat het kind de ziekte toch nog krijgt.

Uit onderzoeken weten we dat de vaccinaties niet schadelijk zijn voor je kind. Ze zorgen er juist voor dat je kind veel infectieziektes niet krijgt.
Heel soms kan een kind na vaccinatie de ziekte toch krijgen. De ziekte is dan wel minder ernstig en de kans op problemen veel kleiner.

Heb je twijfels over de vaccinaties? Dit kun je altijd bespreken bij de Jeugdgezondheidszorg.

Fiona vertelt in dit filmpje over vaccineren. Welke vaccinaties zijn er, welke keuzes heb jij als ouder en wat zijn de adviezen?

De youtube video wordt niet getoond omdat de cookies niet zijn geaccepteerd. Ga naar https://www.youtube-nocookie.com/embed/B-pNJ1_4vZQ?rel=0 om hem alsnog te bekijken.