Peuter
Zingen mood picture

Zingen

Zingen is voor veel mensen een heerlijke uitlaatklep, ook voor peuters. Voor kinderen is zingen om allerlei redenen goed:

  • Je hebt samen leuk contact.
  • Je kind herkent liedjes en versjes aan hun ritme en herkent op den duur ook de woorden.
  • Zingen is goed voor de spraak- en taalontwikkeling van je kind.
  • Je kunt ook zingen om je kind te troosten of bij het bedritueel.

Praatzingen en rijmen

Peuters vinden het heel leuk als je zelf liedjes verzint en rijmpjes bedenkt. Een oudere peuter kan dit, met jouw hulp, ook al een beetje zelf. Ook ‘praatzingen’ valt zeker erg in de smaak bij jonge peuters. Bij praatzingen zeg je dingen op een zangerige manier, net als operazangers en -zangeressen. Daarbij zing je over alledaagse dingen, zoals dingen die je op dat moment ziet, doet of gaat doen.

Het is natuurlijk ook leuk als je je kind opneemt als het zingt. Onder begeleiding van een (zelfgemaakt) muziekinstrument is het nog echter.

Waar haal je muziek?

Er zijn veel cd’s en dvd’s met muziek voor peuters, ook wereldmuziek in diverse talen. Je kunt cd’s en dvd’s natuurlijk kopen, maar je kunt ze ook bij de bibliotheek lenen, of eens rondneuzen op een rommelmarkt of in de kringloopwinkel. Op internet kun je veel websites vinden met leuke muziek, en voor de smartphones en tablets zijn er muziekapps.

Muziektip voor peuters

Gaat je kind naar de opvang, vraag dan wat daar de favoriete liedjes zijn. Je kunt die dan thuis ook zingen met je kind. Soms heeft een kindercentrum een boekje met de liedjes of staan ze op hun website.