Puber
ADHD mood picture

ADHD

Alle kinderen zijn wel eens druk. Ze kunnen heel enthousiast of nerveus zijn, waardoor ze zich onrustig gedragen. Ook als je kind in de puberteit komt, is het logisch dat je kind verandert en soms moeite heeft om zich te concentreren, of wat drukker en impulsiever is.
Heeft jouw kind erg veel concentratieproblemen of is het duidelijk impulsiever of onrustiger dan leeftijdsgenoten? Dan kan het zijn dat je kind ADHD heeft. Vaak kunnen jij en je kind hier goed mee omgaan. Maar soms loopt je kind hierdoor vast op school of thuis.

Wat is ADHD?

ADHD is een afkorting voor attention-deficit/hyperactivity disorder. In het Nederlands wordt het ook wel aandachtsdeficiëntie-/hyperactiviteitsstoornis genoemd.
Kinderen met ADHD hebben moeite om zich te concentreren. Ze reageren impulsief en gedragen zich druk of onrustig. Maar het wordt pas ADHD genoemd als een kind hier in het dagelijks leven veel last van heeft. Bovendien moet je kind er langere tijd last van hebben in verschillende situaties, bijvoorbeeld op school en thuis.

Wat kan het ook zijn?

Als je kind concentratieproblemen en/of druk en impulsief gedrag laat zien, hoeft dit dus niet altijd te betekenen dat het ADHD heeft. Het kan ook te maken hebben met het karakter van je kind, emotionele problemen of problemen in jullie gezin. Ook grote veranderingen zoals een echtscheiding of een verhuizing kunnen er (tijdelijk) voor zorgen dat je kind zich moeilijk kan concentreren of hyperactief is.
Als je kind in de puberteit komt of is, kan het ook daarmee te maken hebben. Pubers reageren vaker met emotionele uitbarstingen of gedragen ze zich roekeloos.

Overleg met docent of mentor

ADHD wordt meestal pas herkend op de basisschool, maar het kan ook pas later zijn. Op de middelbare school kan aan ADHD gedacht wordt als je kind het moeilijk heeft met het organiseren, plannen en coördineren van bijvoorbeeld het huiswerk.
Heb je daar zorgen over? Overleg dan eens met de docenten of de mentor van je kind. Hoe gaat het op school? Worden je zorgen herkend? Ook als de school jouw zorgen niet herkent, kun je advies of hulp gaan zoeken.

Hulp zoeken

Wanneer je zorgen hebt over het gedrag van je kind, praat er dan over met de huisarts of de jeugdarts. Doe dat het liefst samen met je kind. Zij kunnen je als het nodig is verwijzen naar een specialist op het gebied van ADHD.

Kijk voor meer informatie over ADHD op de website Balansdigitaal.nl van oudervereniging Balans of op de website van het Kenniscentrum KJP.