Puber
Afspraken media mood picture

Afspraken media

Ook jouw kind zal misschien veel gamen, internetten, lezen en tv-kijken.
Het wordt steeds moeilijker om precies te weten wat je puber doet en ziet via media. Dat is ook niet erg: je kind heeft die vrijheid nodig om zich te ontwikkelen. Pubers willen graag privacy, ook als het om hun gebruik van media gaat. Hoe kun je puber de ruimte geven om eigen keuzes te maken maar ook stimuleren om kritisch te kijken naar media?

Praten met je puber over media

Pubers kunnen nog niet altijd overzien wat de gevolgen zijn van hun gedrag. Daarom is het goed om te blijven praten over wat je kind ziet en meemaakt en om regels te geven, vooral tot 15 jaar. Vanaf 16 jaar wordt je kind zelfstandiger en alweer wat wijzer. Op de website VPNgids.nl lees je meer over hoe je deze gesprekken voert. Praat ook met je kind over een goede lichaamshouding en het effect van beeldschermen op de ogen.

Eerst het huiswerk af

Bijna alle ouders merken dat de afleiding van social media (via computer en smartphone) zo groot is, dat pubers moeite hebben zich te concentreren op hun huiswerk.

Hanteer als gouden regel dat het huiswerk eerst af moet zijn, voordat hij op zij achter een scherm duikt. Ontdek samen wat het beste werkt. De een wil elk half uur even op het mobieltje kijken, de ander wil hem helemaal weg hebben tot het huiswerk af is. Bijna alle pubers hebben hier hun ouders voor nodig. Uit zichzelf kunnen ze zich moeilijk beheersen.

Gebruik eventueel software om het gebruik van de computer te beperken tot schoolwerk. Als ze naar een huiswerkklas gaan, moeten daar ook altijd alle apparaten opgeborgen worden.

Genoeg slaap

Pubers gaan soms ook tot heel laat door met het sturen van berichten: ze slapen dan niet genoeg. Let daarop: zorg dat een smartphone, laptop of tablet niet meegaat naar de slaapkamer als het bedtijd is.

Vooral als je kind moeilijk inslaapt, waar pubers nogal eens last van hebben, is dit belangrijk. Beeldschermgebruik maakt het inslapen alleen maar moeilijker. Een boek lezen of naar een luisterboek luisteren, is veel beter.

Jij als ouder en media

Wat je zelf als ouder doet met media, heeft ook invloed. De ene ouder gamet zelf, de andere vindt het vreselijk. De ene ouder geeft nooit geld uit via internet, de ander koopt van alles online. Kijk dus ook eens naar je eigen mediagedrag en welk voorbeeld je daarmee geeft.
Of bepaalde media schadelijk zijn, hangt er bijna altijd af van de manier waarop ouders hun kinderen erbij begeleiden, zo blijkt uit onderzoek.

Tip 1: Volg de adviezen van Kijkwijzer en Pegi, en bepaal zelf duidelijke grenzen

  • Houd je aan het advies van Kijkwijzer en Pegi. De wet beschermt kinderen tot 16 jaar. Daarna mogen ze alles kopen en zien als het om media gaat. Ook games met Pegi 18 (geschikt voor spelers vanaf 18 jaar).
  • Spreek af hoe vaak, wanneer en hoe lang je puber mag gamen (tv-kijken of computeren) en help hem of haar zich aan die afspraak te houden. Een kind dat ‘in’ het spel zit, weet namelijk echt niet meer hoe lang het bezig is. Stel bijvoorbeeld een tijdklok in met software die dat kan.
  • Een regel kan zijn: door de week twee uur beeldschermtijd per dag als vrijetijdsbesteding (dus niet voor school) en geen smartphone tijdens het eten of mee naar bed.
  • Houdt je puber zich niet aan de afspraak? Bedenk dan van tevoren een passende maatregel die je ook duidelijk aankondigt.

Let erop dat de maatregel uitvoerbaar is. ‘Een week geen internet’ is meestal niet uitvoerbaar bij een puber die het internet ook voor huiswerk nodig heeft.

  • Houdt je kind zich aan de afspraak? Geef dan regelmatig een compliment.

Tip 2: stimuleer creatief gebruik van media, zoals filmpjes maken

Stimuleer creatief gebruik van media, bijvoorbeeld zelf een website maken, een app bouwen of een filmpje maken. Er zijn steeds meer mogelijkheden om hulp te krijgen, bijvoorbeeld bij leren programmeren.

Tip 3: praat met je kind over online ervaringen

Maak de online ervaringen een normaal onderdeel van de dagelijkse gesprekken. Grijp nieuwsberichten aan en verleid je kind tot vertellen: ‘Hoe was het vandaag online? Nog iets leuks gezien op Instagram?’ Maak geen enkel onderwerp taboe. Ook niet als het gaat om internet en seks.

Tip 4: kijk samen naar YouTube-filmpjes

Kijk samen naar YouTube-filmpjes, die je kind naar vrienden doorstuurt en geef commentaar op wat je ziet op social media, televisie, enzovoort.

Tip 5: praat ook over online privacy

Praat over veilig gebruik van internet, online privacy en jezelf presenteren via social media: wie ben je online, wat wil je van jezelf laten zien? Wijs je kind op de risico’s van ‘onbekende vrienden’.

Tip 6: praat over ‘sexting’

Veel pubers hebben wel eens een uitdagende foto doorgestuurd gekregen van een halfnaakte jongen of meisje. Leer je kind dat ze die beelden niet moeten doorsturen: je beschadigt degene die erop staat enorm. Bovendien is het strafbaar. Het is beter om te zorgen dat die beelden zo snel mogelijk van je telefoon verdwijnen en om tegen je vrienden te zeggen dat ze dat ook moeten doen. Zie ook Internet en seks. Voor hulp kun je naar HelpWanted.nl.

Kijk ook eens naar het Fiona-filmpje over hoe je met je puber kunt praten over internet en seks:

De youtube video wordt niet getoond omdat de cookies niet zijn geaccepteerd. Ga naar https://www.youtube-nocookie.com/embed/MNrll-z7XWw?rel=0 om hem alsnog te bekijken.

Tip 7: praat over gevoelens bij social media

Social media kunnen heel leuk zijn voor pubers, maar er zitten ook negatieve kanten aan. Je kind kan er vervelende gevoelens door krijgen. Het kan bijvoorbeeld bang zijn om iets te missen als het even niet op social media zit. Of je kind voelt zich vervelend als er geen leuke reacties op een foto komen. Het is fijn als je kind met jou hierover kan praten. Dat helpt je kind om met moeilijke gevoelens te leren omgaan.

Meer informatie over afspraken media