Puber
Diarree mood picture

Diarree

Diarree is waterige, dunne ontlasting. Als je kind diarree heeft, heeft het meestal ook last van buikkrampen. Gelukkig gaat het meestal na één of twee dagen vanzelf weer over.

Wat veroorzaakt diarree?

Diarree wordt veroorzaakt door een virus of door een bacterie die het lichaam binnenkomt door bedorven voedsel of besmet water. De darmwand raakt ontstoken en kan minder vocht opnemen dan normaal. Daardoor is de ontlasting zo waterig en dun.

Sommige kinderen krijgen diarree krijgen doordat ze allergisch zijn voor bepaalde voedingsstoffen, zoals gluten.

Zorg dat je kind meer drinkt dan anders

Een kind dat diarree heeft, verliest meer vocht. Zeker als het ook moet overgeven of koorts heeft. Het is daarom belangrijk om je kind meer (water) te laten drinken dan normaal.

Het kan geen kwaad als je kind een aantal dagen niet of minder wil eten. Als de klachten over zijn, gaat het vanzelf weer eten en haalt het de achterstand weer in.

Wat kun je eraan doen?

Er is geen geneesmiddel tegen diarree. Diarree gaat vaak na één of twee dagen vanzelf over. Gebruik geen ‘stopmiddelen’ of diarreeremmers. Deze zijn niet goed voor kinderen. Het is belangrijk dat het virus of de bacterie het lichaam kan verlaten via de ontlasting.

Kijk voor meer informatie op Thuisarts.nl.

Tips om diarree te voorkomen

  • Let bij het eten maken altijd goed op de hygiëne.
  • Let er op tot wanneer het eten houdbaar is.
  • Leer kinderen om altijd hun handen te wassen nadat ze naar de wc zijn geweest en voordat ze aan tafel gaan.