Puber
Financiën vanaf 18 jaar mood picture

Financiën vanaf 18 jaar

Als je kind 18 jaar wordt, verandert er financieel voor je kind veel. Het is namelijk volgens de wet volwassen en zelf financieel verantwoordelijk. Dat betekent dat je kind zelf een aantal dingen moet gaan regelen. Het is daarom goed om samen de geldzaken door te nemen, zodat je je kind op weg kunt helpen, je kind inzicht krijgt en verantwoordelijk kan zijn voor de eigen financiën.

De belangrijkste veranderingen

Als je kind 18 jaar wordt, verschuiven er veel verantwoordelijkheden naar je kind. Zo:

  • moet het zelf een zorgverzekering afsluiten.
  • kan het zelf contracten, abonnementen en leningen aangaan.
  • is het zelf verantwoordelijk voor eventuele schulden en betalingsachterstanden.
  • kan het zelf zorgtoeslag, en als hij of zij hiervoor in aanmerking komt, huurtoeslag aanvragen.
  • moet je kind zelf een DigiD regelen.

DigiD

DigiD betekent Digitale Identiteit. Een DigiD heeft je kind nodig als het op het internet iets wil regelen bij een (semi)overheidsorganisatie. Bijvoorbeeld voor het doen van belastingaangifte, het aanvragen van zorg- en huurtoeslag, maar bijvoorbeeld ook voor studiezaken en het aanvragen van studiefinanciering. Heeft je kind nog geen DigiD? Laat het deze dan aanvragen via DigiD.nl. Hier kun je ook meer informatie lezen over DigiD en waarvoor je deze nodig hebt.

Inzicht in eigen financiën

Voor de eigen financiën zorgen, is een grote verantwoordelijkheid. Het kan daarom goed zijn om eens samen met je kind naar de financiën te kijken. Wat komt er binnen en wat wordt er uitgegeven? Zijn er geen schulden of betalingsachterstanden? En laat je kind geen geld liggen, bijvoorbeeld via de belastingaangifte of zorgtoeslag? Leg je kind uit waar het terecht kan om dingen te regelen of het vragen van hulp.

Als je kind op zichzelf gaat wonen, gaat studeren of juist gaat werken, verandert er veel. Besteed in zo’n nieuwe situatie ook aandacht aan het nieuwe financiële plaatje en help daar waar nodig. Zo veranderen bijvoorbeeld de inkomsten en uitgaven en zijn er misschien wel andere verzekeringen nodig of komt je kind in aanmerking voor (extra) toeslagen. Inzicht in de eigen financiën is voor je kind belangrijk. Het kan namelijk financiële problemen in de toekomst voorkomen.

Meer over financiën volwassen kind

Meer informatie over wat er verandert als je kind 18 jaar wordt, is te vinden op Nibud.nl of Rijksoverheid.nl.