Puber
Gameverslaving mood picture

Gameverslaving

Veel pubers gamen. Gamen geeft ontspanning en het stimuleert online vriendschappen. Sommige pubers gamen erg veel. Misschien ben je hier bezorgd om. Dan ben je niet alleen. Veel ouders maken zich zorgen om het gamegedrag van hun kind. Dit levert in veel gezinnen spanningen op.

Waarom pubers graag gamen

Gamen is een vorm van ontspanning. Veel games worden gespeeld samen met (online) vrienden. Dat maakt gamen extra aantrekkelijk. Tijdens het gamen is je puber niet alleen. Ook zoeken pubers graag de spanning op in games. Alles is veel heftiger en sneller in games dan in het echte leven.

Regels stellen

Door regels te geven help je je kind om bewuster om te gaan met media, maar ook met games. Dat kan problemen voorkomen. Maak je je zorgen over het aantal uur dat je kind achter de computer zit, lees dan eens de adviezen op NJi.nl. Op Helderopvoeden.nl van het Trimbos vind je veel informatie over de risico’s van gamen, maar ook over hoe je je puber er gezond mee leert omgaan.

Vluchten in de wereld van games

Gamen kan pubers erg in beslag nemen. Soms zo erg, dat het een gemakkelijke manier is om te vluchten uit het gewone leven. Kinderen die vluchten in de wereld van games, doen dat misschien omdat ze in het gewone leven ongelukkig zijn. Of het leven zelfs niet aankunnen. Als je ziet dat je puber dat doet en daarmee in de problemen komt, is het belangrijk om hulp te vragen. Wees alert, zeker als de schoolcijfers ineens dalen. Probeer met je kind te blijven praten, ook al trekt het zich terug.

Pas op met het woord gameverslaving

Door het woord gameverslaving te gebruiken, maak je het probleem gelijk erg zwaar. Dat is vaak helemaal niet nodig. Het lost ook de eventuele spanningen over gamen in jullie gezin niet op. Wat wel kan helpen, is om je te verdiepen in de wereld van je gamende puber. Toon interesse en speel zelf ook eens mee. Welke games speelt je kind bijvoorbeeld graag en waarom?

Wat is gezond gamen?

Wanneer is het gamegedrag van je kind gezond of ongezond? Dat hangt niet af van hoeveel uren je kind gamet. Het is wel belangrijk dat er een goede balans is tussen het gamen en andere dingen in het leven van je puber, zoals sporten, vriendschappen en school.

Dit zijn signalen dat het gamen meer is dan gewoon ontspanning:

  • Je kind is extra prikkelbaar (boos, geïrriteerd) als de computer niet beschikbaar is.
  • Je kind heeft een slecht humeur zolang het niet kan gamen.
  • Je kind verwaarloost steeds zijn of haar huiswerk.
  • Je kind liegt over huiswerk en cijfers.
  • Je kind verwaarloost vrienden.
  • Je kind komt steeds minder buiten en/of sport minder.

Waar kun je met zorgen terecht?

Kijk op Gameninfo.nl of bel met de Gamen Infolijn: 0900-1995.

Filmpje: Fiona over pubers en gamen

De youtube video wordt niet getoond omdat de cookies niet zijn geaccepteerd. Ga naar https://www.youtube-nocookie.com/embed/Q6b_5eAh7oM?rel=0 om hem alsnog te bekijken.

Gamet je puber heel veel? In dit filmpje geeft Fiona tips over hoe je hier mee om kunt gaan en waar je op kunt letten als je je zorgen maakt.