Puber
Gezonde voeding mood picture

Gezonde voeding

De middelbare school is hard werken en daar heeft je puber gezond eten en drinken voor nodig. Maar wat en hoeveel? Belangrijk is dat ze drie gezonde maaltijden per dag krijgen.

De Schijf van Vijf

Producten in de Schijf van Vijf zijn goed voor het lichaam en het milieu. De Schijf van vijf bestaat uit vijf vakken: groente en fruit, volkorenproducten, eiwitrijke producten, zachte en vloeibare vetten en dranken zonder suiker. Het is belangrijk zo veel mogelijk te variëren met producten uit elk vak.

Natuurlijk zijn er verschillen per persoon. Het ene kind sport heel veel, zit in een groeispurt, en kan misschien wel wat extra producten uit de Schijf van Vijf gebruiken. Terwijl de ander wat minder nodig heeft dan gemiddeld.

Wat heeft je puber (van 14 tot 18 jaar) nodig?

  • brood (4-5 boterhammen voor meiden, 6-8 voor jongens, liefst volkoren), besmeerd met halvarine
  • kleine aardappelen (4-5 stuks voor meiden, 6 voor jongens), peulvruchten, rijst, pasta of couscous (4 tot 5 opscheplepels) voor meiden, 6 voor jongens)
  • 250 gram groente (5 opscheplepels) en 2 porties fruit
  • anderhalve liter vocht: zuivel (3 porties), water of thee zonder suiker/honing
  • 100 gram vlees(vervangers), vis, ei of 2-3 opscheplepels peulvruchten
  • 25 gram (1 handje) ongezouten noten
  • 40 gram kaas (2 plakken/broodbeleggingen)
  • een eetlepel bak- en braadproduct of olie
  • 10 microgram vitamine D als je puber een getinte huidskleur heeft.

Op Voedingscentrum.nl kun je met de ‘Schijf van Vijf voor jou’ uitgebreider zien wat jouw kind ongeveer nodig heeft.

Gezonde eetgewoonten

Heeft jouw puber vaak honger? Dat is niet vreemd. Ze groeien heel hard. Je kunt naast drie gezonde maaltijden per dag drie keer een tussendoortje geven. Het is wel verstandig om hierin bewuste keuzes te maken. Kies voor iets uit de Schijf van Vijf, zoals groente, fruit, een schaaltje yoghurt of kwark of een belegde volkoren boterham of volkoren knäckebröd.

Praat met je puber over gezonde eetgewoonten en over hoe je gezond en fit blijft. Bespreek het snoepen, de bezoeken met vrienden aan de supermarkt en andere eetgelegenheden en stimuleer hem of haar om op tijd te gaan slapen (zonder beeldscherm) en voldoende te bewegen Geef zelf het goede voorbeeld.

Meer informatie over gezonde voeding vind je op Voedingscentrum.nl. Hier kun je ook berekenen of je kind een gezond gewicht heeft.

Filmpje: Gezond leven

De youtube video wordt niet getoond omdat de cookies niet zijn geaccepteerd. Ga naar https://www.youtube-nocookie.com/embed/Wo9IzPruzWE?rel=0 om hem alsnog te bekijken.

In dit filmpje geeft Fiona verschillende tips over hoe je gezond leven leuk maakt voor je kind.