Puber
Horen mood picture

Horen

Pubers die niet goed kunnen horen, hebben vaak ook moeite met spreken en met het leren van taal. Een slecht gehoor maakt het ook moeilijker om met anderen om te gaan.

Concentratie

Soms hoort je puber je niet omdat hij druk bezig is of aan het dagdromen. Je kind vergeet dan alles om zich heen. Dan kun je het best even naar je zoon of dochter toe lopen. Raak je kind even aan en kijk het recht aan als je iets wilt zeggen. Kijk ook eens of je kind wel goed hoort, door iets te zeggen waarvan je zeker weet dat je zoon of dochter er wel naar wil luisteren.

Verkoudheid of andere oorzaak

Als je kind verkouden is of oorontsteking heeft, kan het gehoor tijdelijk wat minder goed zijn. Als het hier niet aan ligt, let dan op of je puber je hoort als je iets fluistert. Ga ook eens achter je kind staan, zeg iets en kijk of er een reactie komt.

Wat kun je doen als je kind niet goed hoort?

  • Laat een gehoortest doen bij de Jeugdgezondheidszorg. Als de jeugdarts het nodig vindt, kan hij je zoon of dochter doorverwijzen naar de huisarts, kno-arts (keel-, neus- en oorarts) of een audiologisch centrum. Daar kan het gehoor van je kind uitgebreid worden getest.
  • Zorg ervoor dat er niet te veel lawaai in huis is als je tegen je puber praat. Zet de radio of televisie zacht of uit. Voor een kind dat niet goed hoort, is het anders nog lastiger om je te verstaan.
  • Voorkom (verdere) gehoorschade en leer je kind veilig met harde geluiden om te gaan.

Lees meer over het voorkomen van gehoorschade op Veiligheid.nl. Je zoon of dochter kan ook zelf de online Oorcheck hoortest doen.